Share
Editorial de Marian Ilea: Din istoria de altădată a evreilor în Maramureș!

Editorial de Marian Ilea: Din istoria de altădată a evreilor în Maramureș!

Editorial de Marian Ilea: Din istoria de altădată a evreilor în Maramureș!

Primul evreu s-a stabilit în Maramureș tocmai în Săliștea de Sus. În secolul al optușpelea. Omul s-a apucat să țină cârciuma din localitate.

Dădea băutura pe datorie și-și trecea în catastif țăranii cam așa: „Celui cu cușma albă, două pahare de beutură. Celui cu cușma neagră, șapte pahare de beutură etc. etc.”.

Atunci când se adunau datorii mari în catastiful evreului, țăranii din Săliștea de Sus își schimbau căciulile. Și, uite așa, în câteva luni, evreul a dat faliment. Cu toate astea, evreii au prins a-și stabili afacerile în comunele Maramureșului. Au trecut prin multe întâmplări de un rar pitoresc. Nu tare s-au bucurat țăranii când s-au procopsit cu „afaceriștii” evrei prin comunele lor.

Dar viața a curs cu suișuri și coborâșuri. Și raportul între localnici și evrei s-a stabilit încet-încet. Sunt și astăzi povești ale țăranilor care au rămas în amintire cu personaje d-ale evreimii care au dispărut din zonă samavolnic din pricina politicilor aberante ale nazismului. Zeci de mii de evrei au trăit în Maramureș. Astăzi nu au mai rămas nici măcar de „sămânță”. Maramureșenii le simt lipsa, dar, cum nimeni nu poate să prevadă istoria comunităților, nimeni nu s-a gândit că Maramureșul va rămâne fără evreii integrați preț de secole în viața comunităților de aici.

Editorial scris de Marian ILEA pentru DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu