Share
Dumitru Fărcaş, înmormântat la Groși cu onoruri militare

Dumitru Fărcaş, înmormântat la Groși cu onoruri militare

Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat joi după-amiază, cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din Groşi, în prezenţa a peste 1.000 de persoane, majoritatea localnici, dar şi artişti din lumea muzicii populare, oficialităţi locale, rude şi prieteni ai artistului – relatează Agerpres.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu mitropolitul Ardealului, Andrei Andreicuţ, şi un sobor de preoţi locali.

“Viaţa lui Dumitru Fărcaş a fost un colţ de rai, chiar dacă a avut durerile şi încercările ei (…) pentru că a înţeles să împodobească raiul pământesc cu frumuseţi negrăite. Glasul lui, prin sunetul taragotului, a fost un sunet de libertate şi demnitate românească, asta simţeai când ascultai melodiile interpretate de Dumitru Fărcaş. Te simţeai fericit că eşti român, oriunde ai fi în lume, pentru că a umblat în lumea întreagă, i-a întărit pe români şi i-a mângâiat”, a spus episcopul Iustin.

După slujbă, înaintea coborârii sicriului în pământ, garda militară a tras trei salve. A urmat un scurt moment liric interpretat la taragot de foşti prieteni şi colegi ai maestrului veniţi de la Cluj.

De asemenea, fiica lui Dumitru Fărcaș, Andreea, le-a mulţumit localnicilor din Groşi pentru ceremonia funerară organizată, menţionând totodată că tatăl ei i-a spus în mai multe rânduri că dorea să fie înmormântat în satul natal, pe care-l preţuia foarte mult, deşi a plecat de acasă de la o vârstă fragedă.

Sursa foto: Agerpres

Lasă un comentariu