Share
”DRUMUL UNIRII”. Convoiul de căruțe trase de cai a pornit azi spre Alba Iulia (GALERIE FOTO)

”DRUMUL UNIRII”. Convoiul de căruțe trase de cai a pornit azi spre Alba Iulia (GALERIE FOTO)

În 22 noiembrie se  împlinesc  100 de ani de la Adunarea Populară din Sighetu Marmației, adunare în cadrul căreia au fost stabiliți delegații pentru Alba Iulia. Această dată a fost stabilită  ca zi pentru startul  convoiului de căruțe ce va pleca din Sighet și va ajunge la Alba Iulia de 1 Decembrie. Practic, e vorba de proiectul ”Drumul Unirii”, pentru care comitetul Interministerial pentru Centenar a  aprobat suma de 262.500 de lei. Proiectul presupune reconstituirea simbolică a  traseului Sighet- Alba Iulia (peste 300 de km), în condițiile din 1918. Convoiul e  deschis de doi călăreți și e alcătuit din 10 căruțe trase de câte doi cai, în care se află 100 de persoane îmbrăcate în costume populare. Acestea provin din cele  zone ale Maramureșului: Țara Chioarului, Țara Codrului, Țara Lăpușului și Maramureșul Istoric (cu delegați și din dreapta Tisei, dar și din Țara Oașului). Căruțele vor porni  pe trei trasee diferite, urmând  a se reuni, apoi, în formație completă.  Din Sighet au pornit căruțele și caii cu oameni  din Oncești, Giulești, Săpânța și cei din dreapta Tisei  după ce au fost sfințite de un sobor de preoți.

”Pe traseu vom prelua şi trei steaguri din Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi Cicârlău, care se presupune că au fost folosite de localnici , în 1918, în drumul lor spre Alba Iulia”- a precizat vicepreședintele Ioan Doru Dăncuş. Convoiul va fi inclus în parada populară organizată  în Alba Iulia, pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României .

”Drumul Unirii” reprezintă un eveniment și pentru localitățile aflate pe traseu. De pildă, în comuna Gâlgău (județul Sălaj), delegații din convoi vor fi întâmpinați cu pâine și sare. Deja s-a făcut mobilizarea pentru 24 noiembrie, ora 16.00, la Centrul de Informare Turistică din Gâlgău, prilej cu care va avea loc și un program artistic.

Precursori ai acestui drum făcut cu căruța trasă de cai au fost, în urmă cu 15 ani, șase români din Slatina (Ucraina), în frunte cu inițiatorul  Vasile Ona, zis Jotu, care a găsit sprijin la autoritățile maramureșene de atunci (președinte CJ, Alexandru Cosma; subprefect Viorel Deghid; primar Sighet, Eugenia Godja). Și la 100 de ani de la Marea Unire au venit în convoi români din dreapta Tisei, în frunte cu primarul  Slatinei, Gheorghe Uhali.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu