Share
Distracția de altădată: „Când am fost io fată se făcea danț la șură duminica”

Distracția de altădată: „Când am fost io fată se făcea danț la șură duminica”

Pentru tinerii de astăzi, discoteca, iar mai nou clubul, reprezintă (sau cel puțin reprezenta înainte de pandemie) modalitatea prin care se pot distra alături de persoane de vârsta lor, departe de ochii familiei.

Părinții, dar mai ales bunicii spun că această modalitate de petrecere a timpului liber este diferită faţă de ceea ce ei au trăit.

Lenuța B. (77 de ani) din Fărcașa povestește cu drag despre danțurile la șură care aveau loc în urmă cu zeci de ani. „Când am fost io fată se făcea danț la șură duminica. Era tare fain. Se cânta la ceatără, gordonă și contră. De obicei, fetele și feciorii participau, dar erau și femei care mergeau acolo și se uitau cum se distrează. Atunci nu exista să stai la danț noaptea. Se făcea ziua și când prindea a însera toată lumea mergea acasă”, spune bătrâna.

De asemenea, aceasta își amintește că abia în anii ’70 acest tip de manifestare a fost înlocuit cu balurile la căminul cultural. Acestea aveau un program şi reguli bine stabilite.

„Balurile se țineau sâmbătă seara şi erau organizate de către un chizeş. Mergeai la opt și veneai acasă către patru dimineața. Se țineau la cămin. Pentru că nu era cămin cultural în fiecare sat, multă lume de pe sate venea aici la noi. Fetele erau, de obicei, însoțite de mame la baluri, asta după ce se cereau de la tata. Acolo era numai muzică populară şi vals. Câteodată mai mergeam şi noi cu corul de la şcoală şi aveam program artistic”, precizează maramureșeanca.

„Muzica de acum nu-i nicicum, nu-i nici populară, nici uşoară, numai tot bubuie acolo. Am mers odată şi io la discotecă după fata mea, dapoi nimica n-am văzut de la luminile alea de pe pereţi. Părerea mea îi că discotecile astea nu-s bune, fiecare face ce vrea acolo”, consideră tanti Lenuța.

L.C.H.

Lasă un comentariu