Share
Distincție acordată lui Chef Nicolai Tand: Maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale este în Rozavlea cetățean de onoare

Distincție acordată lui Chef Nicolai Tand: Maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale este în Rozavlea cetățean de onoare

Distincție acordată lui Chef Nicolai Tand: Maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale este în Rozavlea cetățean de onoare

Momente fastuoase la Zilele Comunei Rozavlea, duminică, 20 august 2023! Celebrul chef, vedetă a bucătăriei tradiționale din România, Nicolai Tand, a primit titlul de cetățean de onoare.

Adevărul este că hotărârea autorităților locale este mai mult decât îndreptățită, întrucât chef Nicolai Tand a promovat, prin activitățile sale, localitatea maramureșeană. „Sunt obișnuit cu televizorul, dar să vorbesc în fața consătenilor este cel mai greu. Drumul meu aici a început, cu frații mei, pe care astăzi i-am văzut la biserică. Locul ăsta, Rozavlea, eu am plecat din el, dar Rozavlea n-a plecat niciodată din mine. Aici îmi place tot! M-am dus să muncesc ca tăt omul! Tătă lumea care mă știe știe că sunt din Rozavlea și eu cât pot, prin felul meu, sper că vă fac mândri”, arată chef Nicolai Tand, în fața mulțimii.

„Povestea mea începe în urma cu ceva vreme într-un sat din Maramureș, locul în care am trăit până la 20 de ani, când am luat lumea la picior. La propriu. O perioada în Anglia, doua săptămâni în America, ceva vreme prin Italia și ani cărora le-am pierdut șirul în Franța, tara pe care am găsit-o cea mai aprope sufletului meu și în care m-am hotărât să rămân chiar daca nu aveam nimic. Am dormit în case abandonate, am făcut orice, de la vândut ziare, la spălat vase și lucrat pe ambulanta. Am ajuns apoi într-un restaurant, locul în care mi-am dat seama că a fi ospătar e chiar o meserie. Am pornit de la spălatul vaselor și am fost pe rand, piccolo, ospătar, manager de restaurant, director și director general. Mi-am dorit să cresc și mereu când am făcut un lucru, mi-a plăcut să-l fac bine. Așa fac și acum. Iubesc oamenii. Iubesc să îi cunosc, să le ascult poveștile și să le spun povesti. Asta m-a ajutat să intru în bucătărie prima data, desi pasiunea pentru gătit o am încă de pe vremea în care mama mă lasă de paza la oala cu fasole de pe foc. Am învățat de la colegii mei bucătari cum să gătesc franțuzește, chiar daca eu le pregăteam acasă fasole bătuta și sarmale, un deliciu pe care-l mâncau cu nesaț de fiecare data. De asta cred că mi-a și plăcut Franța atât de mult. Oamenii se respecta și respecta mâncarea, iar a fi bucătar e o meserie faina, e creație. Îmi place să mănânc, să fac mâncare, îmi place să degust, să descopăr arome. Când am ajuns pe ultima treapta pe care puteam urca în Franța, m-am intorsc acasă, locul în care mi s-a părut că o pot lua de la zero și pot valorifica cel mai bine ce am învățat în perioada mea franceza. Astăzi, timpul mi se împarte intre cele mai speciale persoane din viață mea, Ilona, fetiță mea, Iancu, băiețelul meu și Monica soția mea, bucătărie și restaurant”, arată maramureșeanul pe propriul site.

C.Ț.

Citește și

Fascinația vacanței de acasă: Nicolai Tand, artist al bucătăriei, în concediu, pe meleagurile maramureșene; Recreere în Rozavlea, în sânul familiei


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu