Elevii din Maramureș, pe podium la Olimpiada Națională de Fizică - 11 ore în urmă
Concert de pricesne în Vișeu de Jos - 12 ore în urmă
Mihaela Maria Firisar, o maramureșeancă talentată care visează să cânte pe marile scene ale lumii; „Pentru mine, muzica este totul” - 13 ore în urmă
Doi noi medici la Spitalul Municipal Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Editorialul de sâmbătă: „Artistul și puterea” sau cum Hollósy Simon n-a fost profet în țara lui - 16 ore în urmă
„Osima” – proză de Marian Ilea, partea a VI-a - 19 ore în urmă
„Lucaciștii au talent” – activitate inedită organizată în „săptămana verde” la colegiul băimărean - în urmă
Cum se marchează în Maramureș Ziua Veteranilor de Război - în urmă
11 stații de încărcare pentru mașini electrice vor fi realizate în Baia Sprie - în urmă
Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației - în urmă
Distincție acordată lui Chef Nicolai Tand: Maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale este în Rozavlea cetățean de onoare
Distincție acordată lui Chef Nicolai Tand: Maramureșeanul care promovează cu măiestria sa valorile tradiționale este în Rozavlea cetățean de onoare
Momente fastuoase la Zilele Comunei Rozavlea, duminică, 20 august 2023! Celebrul chef, vedetă a bucătăriei tradiționale din România, Nicolai Tand, a primit titlul de cetățean de onoare.
Adevărul este că hotărârea autorităților locale este mai mult decât îndreptățită, întrucât chef Nicolai Tand a promovat, prin activitățile sale, localitatea maramureșeană. „Sunt obișnuit cu televizorul, dar să vorbesc în fața consătenilor este cel mai greu. Drumul meu aici a început, cu frații mei, pe care astăzi i-am văzut la biserică. Locul ăsta, Rozavlea, eu am plecat din el, dar Rozavlea n-a plecat niciodată din mine. Aici îmi place tot! M-am dus să muncesc ca tăt omul! Tătă lumea care mă știe știe că sunt din Rozavlea și eu cât pot, prin felul meu, sper că vă fac mândri”, arată chef Nicolai Tand, în fața mulțimii.
„Povestea mea începe în urma cu ceva vreme într-un sat din Maramureș, locul în care am trăit până la 20 de ani, când am luat lumea la picior. La propriu. O perioada în Anglia, doua săptămâni în America, ceva vreme prin Italia și ani cărora le-am pierdut șirul în Franța, tara pe care am găsit-o cea mai aprope sufletului meu și în care m-am hotărât să rămân chiar daca nu aveam nimic. Am dormit în case abandonate, am făcut orice, de la vândut ziare, la spălat vase și lucrat pe ambulanta. Am ajuns apoi într-un restaurant, locul în care mi-am dat seama că a fi ospătar e chiar o meserie. Am pornit de la spălatul vaselor și am fost pe rand, piccolo, ospătar, manager de restaurant, director și director general. Mi-am dorit să cresc și mereu când am făcut un lucru, mi-a plăcut să-l fac bine. Așa fac și acum. Iubesc oamenii. Iubesc să îi cunosc, să le ascult poveștile și să le spun povesti. Asta m-a ajutat să intru în bucătărie prima data, desi pasiunea pentru gătit o am încă de pe vremea în care mama mă lasă de paza la oala cu fasole de pe foc. Am învățat de la colegii mei bucătari cum să gătesc franțuzește, chiar daca eu le pregăteam acasă fasole bătuta și sarmale, un deliciu pe care-l mâncau cu nesaț de fiecare data. De asta cred că mi-a și plăcut Franța atât de mult. Oamenii se respecta și respecta mâncarea, iar a fi bucătar e o meserie faina, e creație. Îmi place să mănânc, să fac mâncare, îmi place să degust, să descopăr arome. Când am ajuns pe ultima treapta pe care puteam urca în Franța, m-am intorsc acasă, locul în care mi s-a părut că o pot lua de la zero și pot valorifica cel mai bine ce am învățat în perioada mea franceza. Astăzi, timpul mi se împarte intre cele mai speciale persoane din viață mea, Ilona, fetiță mea, Iancu, băiețelul meu și Monica soția mea, bucătărie și restaurant”, arată maramureșeanul pe propriul site.
C.Ț.
Citește și