2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 3 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 3 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 3 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 4 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 5 ore în urmă
Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 5 ore în urmă
Se fac înscrieri pentru Festivalul național-concurs „Comori Săliștene” - 5 ore în urmă
În „Satul Copilăriei” din Desești se construiește un Centru de zi pentru vârstnici, cu activități de recuperare medicală - 6 ore în urmă
Micuța artistă Lia Ciutac vă invită la spectacol; Împlinește 10 ani și dorește să ofere un cadou muzical celor care o apreciază - în urmă
Lucian Perța, cel mai mare parodist român, la întâlnire cu elevii Liceului ,,Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus - în urmă
Cultură generală despre județ: Listă de 7 lucruri importante cu privire la statistica Maramureșului! Care este locul nostru, în România în prezent!
Cultură generală despre județ: Listă de 7 lucruri importante cu privire la statistica Maramureșului! Care este locul nostru, în România în prezent!
Direcția Județeană de Statistică Maramureș a publicat un raport cu privire la situația actuală, socială și economică! Totodată, statisticienii maramureșeni au publicat și informații generale ale județului! Am adăugat și noi astfel câteva informații!
1.Județul Maramureș face parte din categoria județelor de mărime medie din țara noastră. În total, județul Maramureș are suprafața totală de 6303 km patrați, conform măsurătorilor efectuate de specialiștii în domeniu.
2.Județul Maramureș face parte din categoria județelor de mărime medie din țara noastră și la capitolul populație. Populația după domiciliu la 1 iulie 2022 este de 512588 locuitori. Recensământul bazat pe datele din 1 decembrie 2021 indică populație rezidentă de 452475 persoane, rezidentă însemnând cei care au reședință obișnuită, logic, număr mai mic decât cei care au și domiciliul.
3.Județul Maramureș ocupă, în conformitate cu informațiile existente la 1 iulie 2022, locurile 15, după suprafață, respectiv 16 după populație in ierarhia județelor țării. Vorbim de un total de 41 județe în România plus București, care are statut special.
4.Județul Maramureș are o pondere de 2,6% ca suprafață și 2,4% din populația totală a României. Ca atare, județul Maramureș ocupă locul 3 în Regiunea Nord-Vest (Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Bihor) după Cluj și Bihor, ca populație totală, conform recensământului populației și locuințelor.
5.Suprafața județului pe forme de relief este in proporție de: 43% zona muntoasă; 30% dealuri,podișuri si piemonturi; 27% depresiuni cu lunci și terase. Așadar, aria montană este cea care are cel mai procent din totalul județean, în conformitate cu măsurătorilor efectuate de specialiștii din domeniu. Ca informație suplimentară, cel mai înalt vârf muntos din județul Maramureș este Vârful Pietrosul Rodnei, altitudine 2.303 metri, situat, evident, în Munții Rodnei.
6.Actuala organizare organizare administrativ-teritorială a județului Maramureș datează din anul 1968, atunci când țara s-a împărțit în 41 județe și Municipiul București. Tot de atunci, Maramureșul are actuala formă.
7.Ca mod de organizare administrativ-teritorială, județul Maramureș cuprinde: 2 municipii; 11 orașe; 63 comune; 214 sate, din care 28 sate care aparțin de municipii, orașe. Cea mai mare localitate din județul Maramureș este municipiul Baia Mare, cu populația totală de 108.759 locuitori, locul 17 ca populație în România. Vorbim, desigur, despre populația rezidentă, adică totalitatea persoanelor cu cetățenie română, străini și fără cetățnie, care au resedința obișnuită pe teritoriul României. Municipul Baia Mare este alcătuit din localitățile componente Baia Mare (reședința), Blidari, Firiza și Valea Neagră. Orașul este situat în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la poalele Munților Gutâi. Municipiul Baia Mare se învecinează administrativ cu orașul Tăuții Măgherăuș, comuna Recea, comuna Groși, orașul Baia Sprie, comuna Desești, orașul Cavnic, comuna Ocna Șugatag, comuna Săpânța și… orașul Negrești-Oaș, județul Satu Mare.
C.Ț.
Citește și