Share
Crăciun mai scump. Masa de sărbători ne va costa cu aproximativ 20% mai mult

Crăciun mai scump. Masa de sărbători ne va costa cu aproximativ 20% mai mult

Prețurile au luat-o razna și nu par să se mai oprească. Dacă anul trecut de sărbători ne plângam că totul e mai scump, prețurile nu au stat pe loc nici în acest an. Vom avea un Crăciun mai scump cu paroximativ 20%.

Alimentele de bază, carnea, brânzeturile, par să se fi scumpit cel mai mult.

Astfel, dacă anul trecut, ceafa de porc era în jur de 21 de lei kilogramul, acum a ajuns la 25 de lei. Cotletul de porc a crescut de la 20 la 24 de lei și exemplele pot continua.

Băimărenii spun că resimt aceste scumpiri destul de tare. „Am fost la supermarket cu 300 de lei, dar am venit aproape cu nimic. Nu înțeleg unde s-au dus banii, pentru că abia am cumpărat câte ceva de banii aia. Altă dată, cu 300 de lei abia aduceam acasă volumul mare de cumpărături”, spune Angela M. o băimăreancă de 41 de ani.

Femeia spune că anul trecut, de sărbători a cheltuit aproape 1.500 de lei, pentru a pregăti o masă festivă pentru familia ei și pentru daruri. „Anul ăsta nu îmi ajung banii, nu voi putea cumpăra la fel de multe daruri ca anul trecut”, mai spune ea.

O altă băimăreacă se plânge și ea de costurile ridicate.

Crăciun mai scump

„Sunt în pensie. Abia dacă îmi ajung banii. Dar la ritmul în care se scumpesc toate, am ajuns să cumpăr tot mai puțină mâncare. Încerc să gătesc doar cât mănânc, ca să nu mai arunc deloc mâncare”, spune Maria T., o bătrână de 77 de ani.

Și brânzeturile s-au scumpit, pe lângă produsele din carne, dar și alte produse alimentare și nu numai. Oamenii ajung tot mai des să-și limiteze bugetul, pentru a putea trăi de la o lună la alta.

Pentru a reduce impactul psihologic al acestor majorări de preț, comercianții practică, acum, prețurile afișate pentru 100 de grame.

Analiștii financiari spun că autoritățile ar trebui să facă un efort pentru a opri inflația și creșterile de preț. Acesta sunt cauzate în principal de creșterile de preț la energie, gaze și utiltăți.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu