Momente emoționante la „Lucaciu”: Două cadre didactice de excepție și-au luat rămas-bun de la catedră - 5 minute în urmă
”De-a Arheologia”, atelier dedicat copiilor, la Sighet - 2 ore în urmă
”Copilărie fericită” – expoziție de desene la Biblioteca Județeană - 2 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Maramureș - 4 ore în urmă
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, promovat de elevi printr-un material video inedit - 4 ore în urmă
Dacă ai planuri de vacanță în Turcia … citește asta! - 5 ore în urmă
Echipa de junioare 4 de la CS Marta, între primele 8 din țară - 5 ore în urmă
Ați văzut această persoană? - 5 ore în urmă
Târgu Lăpuș găzduiește o nouă ediție „Cu bicicleta la munte” – eveniment sportiv și recreativ pentru toate vârstele - 6 ore în urmă
Cotroceniul devine scena decisivă pentru viitorul guvern - 6 ore în urmă
Conferință specială cu tema „Cetăți feudale maramureșene”!
Conferință specială cu tema „Cetăți feudale maramureșene”!
Vineri, 28 aprilie, de la ora 13, a avut loc o scurtă prezentare a cetăților medievale din vechiul Maramureș (secolele 11-18), de pe ambele maluri ale Tisei.
A prezentat: Teofil Ivanciuc. A moderat: Marius Voinaghi. Locația: sala „Monica Chifor” a Școlii de Muzică din Sighetu Marmației. Organizatori: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Ministerul Educației, în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Casa Corpului Didactic Maramureș, Centrul Județean de Excelență Maramureș și Visit Maramureş.
S-a vorbit într-un stil lejer, interactiv, despre fortificațiile nobiliare, reședințele fortificate, întăriturile de la frontiere, castelele feudale, bisericile și mănăstirile fortificate precum și despre cetățile regale maramureșene. S-au putut vedea imagini și planuri recente și de epocă, o reconstituire 3D, vor fi povești despre asedii, cuceriri, evadări, tuneluri subterane, frumoase domnițe și viteji principi care, cu toții, au trecut prin cetățile maramureșene.
„Vineri, am avut la Sighet (după o acțiune similară derulată la Baia Mare) o scurtă prezentare a cetăților medievale maramureșene.
Acest lucru a fost posibil datorită neobositului prof. Marius Voinaghi, care întotdeauna reușește să strângă oameni și să materializeze idei ce altora li se par nerealizabile, el fiind motorul recentului proiect județean „Să ne cunoaștem istoricii contemporani”, care a inclus și această conferință. Subiectul ales nu este nicicând lesne abordabil, darămite la sfârșitul unei săptămâni pline de activități, în fața a cca 250 de elevi, profesori și altor iubitori de istorie, cu toții extenuați… Le mulțumesc respectuos pentru determinarea de a fi prezenți acolo, cu speranța că s-au ales, fiecare, cu câte ceva! Am fost găzduiți de Școala Gimnazială cu Program Suplimentar de Muzică și Arte Plastice Sighetu Marmației”, arată publicistul Teofil Ivanciuc.
C.Ț.