Share
Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă”

Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă”

Statele membre trebuie să ia „decizia istorică și în interesul tuturor” de a accepta România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen, a declarat miercuri comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, arată hotnews.ro.

Hotărârea privind aderarea României la Schengen ar urma să fie luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în 8 decembrie, iar Comisia Europeană cere Consiliului să ia „deciziile necesare, fără nicio întârziere”, pentru a permite aderarea deplină a celor trei state.

Ea a spus – la finalul Colegiului Comisarilor – că România, Bulgaria și Croația sunt pe deplin pregătite pentru a intra în spațiul Schengen, arătând că așteptarea a fost prea lungă.

„Este momentul să mai intre încă 3 state, pentru un spațiu Schengen mai puternic cu România, Bulgaria și Croația. E momentul să le spunem bine ați venit (…)
Mă aștept de la statele membre să ia această decizie importantă, istorică și în intersul nostru, al tuturor”, a afirmat comisarul european, subliniind că cele trei state au dat dovezi solide că au îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen.

„Un spațiu Schengen lărgit, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură”

În documentul adoptat la finalul reuniunii de joi a Colegiului Comisarilor, Comisia Europeană solicită Consiliului „să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen”.

Comisia face un bilanț al „rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen”:

„De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. (…)

A deveni parte integrală a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă asta, având în vedere că îndeplinesc condițiile.

Un spațiu Schengen lărgit, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură – printr-o protecție consolidată a frontierelor noastre externe comune și printr-o cooperare polițienească eficientă -, mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și facilitând contactele între oameni și afaceri – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celei mai mari zone comune din lume fără controale la frontierele interne”.

În ceea ce privește România, Comisia Europeană arată că are un „management puternic” la frontiere, prin supraveghere și controale sistematice, precum și cooperarea polițienească internațională.

„Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de informaţii Schengen este bine stabilit.
În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România are structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se mai arată în documentul publicat miercuri de Comisia Europeană.

Adina Vălean: „E greu de previzionat ce se va întâmpla pentru că e pur şi simplu un joc politic

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, spune că raportul CE este „extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen”: „Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”.

Ea a spus, însă, că „este greu de previzionat ce se va întâmpla în cadrul Consiliului , pentru că e pur şi simplu un joc politic”. „Eu am observat că există argumente pur şi simplu obiective. Vorbim de bani pentru economia europeană. Foarte mulţi care sunt pierduţi, nu numai de ţările acestea, ci de tot spaţiul economic european.

Atunci, nu e numai interesul nostru (al României – n.r.), e interesul tuturor – şi al pieţei comune, şi al arhitecturii de securitate – să intrăm. Cel puţin acesta este mesajul pe care îl aud permanent la Bruxelles. Depăşeşte interesul şi pledge-ul nostru. Deja pare a fi un lucru de interes comun pentru spaţiul european.
Să sperăm să această formă de presiune a argumentelor va fi de data asta câştigătoare şi va depăşi reticenţa (Olandei – n.r.)”, a mai spus Vălean într-o întâlnire cu jurnalişti români la Bruxelles, conform Agerpres.

Ciucă: Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că, miercuri, Comisia Europeană, prin solicitarea făcută Consiliului de a lua deciziile necesare pentru a primi România, Bulgaria şi Croaţia în Schengen, reconfirmă faptul că ţara noastra este pregătită şi ar trebui să adere la spaţiul Schengen.

„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi că România este pregătită şi ar trebui să adere la Schengen. Am îndeplinit criteriile din 2011. Suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile şi să facem parte din Schengen, ca simbol al unei integrări europene aprofundate”, a scris Ciucă pe Twitter. Reamintim că România se confruntă cu opoziția Olandei și, mai nou, și cu cea a Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii țării noastre în spațiul Schengen, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu