Share
CJSU Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară pentru a lua măsuri contra îmbolnăvirilor cu coronavirus

CJSU Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară pentru a lua măsuri contra îmbolnăvirilor cu coronavirus

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară aseară, 23 februarie, și, având în vedere situația cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus din Italia, au fost dispuse următoarele măsuri:

  • au fost identificate și stabilite trei locații ca spații corespunzătoare pentru carantinare. Prin Hotărârea nr. 1 a CJSU s-a dispus amânarea deplasării în Italia, pe o perioadă de 30 de zile, a elevilor și a cadrelor didactice implicate în proiecte educaționale cu instituții de învățământ din această țară.
  • s-a stabilit să se discute, în sistem de videoconferință, cu autoritățile administrației publice locale spre a se cunoaște situația maramureșenilor plecați la muncă în Italia, dar și pentru a le transmite recomandările specialiștilor cu privire la prevenirea și limitarea unor posibile îmbolnăviri.
  • s-au făcut demersurile necesare pentru ca autoritățile să fie informate încă de la intrarea în țară a maramureșenilor care au tranzitat zonele afectate de această boală din Italia.

Conform specialiștilor, coronavirusul nu se transmite prin aer, ci prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gura, nas, ochi. Dacă o persoană bolnavă tușește și ajung picături, de exemplu, pe butoanele unui lift sau pe un scaun ori pe o masă, cine va atinge aceste suprafețe cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

Simptomele specifice infectării cu coronavirus sunt următoarele: febră, tuse (de obicei seacă) și dificultate în respirație care apare după o săptămână. Este o boală care durează destul de mult, peste o săptămână, iar persoanele care suferă de această boală nu prezintă rinoree (scurgeri de materii fluide nazale), strănut sau durere în gât.

Perioada de incubație a coronavirusului este între 2-14 zile, dar de puțin timp se sugerează că ar fi chiar de 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.
Virusul rezistă timp de aproximativ o săptămână la temperaturi sub 20 grade Celsius, iar mai apoi la peste 25-30 grade Celsius este distrus. Virusul nu este rezistent la săpun, la dezinfectanți comuni, precum alcoolul medicinal. În acest context, igiena mâinilor rămâne foarte importantă. Medicii recomandă cetățenilor să nu mănânce fără a se spăla pe mâini. Mâncarea ambalată devine în această situație cea mai sigură. O atenție deosebită trebuie acordată și pâinii neambalate. Cetățenii trebuie să aibă la ei șervețele umede dezinfectante, mai ales dacă nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Este important să fie curățate cât mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Persoanele trebuie să acorde o atenție sporită la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Se recomandă ștergerea telefonului și a altor mijloace de comunicare electronică, mai ale a tastaturii, deoarece de obicei aceste obiecte sunt folosite des și se murdăresc repede.

Folosirea și purtarea măștii de protecție ajută persoanele bolnave pentru a nu răspândi boala mai departe. Medicii recomandă să fim atenți cu persoanele care se întorc din Italia. Ca măsură de precauție este bine să evitați întâlnirea cu acestea pentru o perioadă de două săptămâni. În conformitate cu prevederile legislației în vigoare, persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de izolare/carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Cele mai afectate persoane de coronavirus sunt cele în vârstă și cele cu boli asociate, aproximativ 80%. Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și recent Italia.

”Persoanele de la noi din țară aflate în izolare sau în carantină nu sunt bolnave, ci doar persoane cu suspiciune de boală. Un exemplu de bună practică este al cetățeanului din localitatea Negreia. Acesta s-a autoizolat, a fost monitorizat permanent de către medici, a respectat indicațiile personalului medical, fiind clinic sănătos și urmează să fie eliminată măsura medicală. Menționăm că Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare nu este locație de carantină și că în această unitate medicală nu sunt amenajate camere/spații speciale”, arată reprezentanți CJSU.

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu