Share
Centenarul Ben Corlaciu: Manifestări în Groșii Țibleșului, în 9 martie

Centenarul Ben Corlaciu: Manifestări în Groșii Țibleșului, în 9 martie

Sâmbătă, 9 martie, în Groșii Țibleșului vor avea loc mai multe manifestări dedicate scriitorului Ben Corlaciu.

Evenimentele vor debuta la ora 12,00, atunci când va avea loc depunere de coroane de flori și un ceremonial religios, un parastas, la bustul scriitorului de la școala gimnazială care îi poartă numele.

La ora 13,00, la Căminul Cultural va avea loc un colocviu, ”Ben. Corlaciu – 100” și se vor lansa mai multe cărți și reviste culturale. La ora 14,30, va avea loc un moment artistic susținut de Ansamblul ”Țibleșul” și elevii Școlii Gimnaziale ”Ben. Corlaciu”.

Benedict Corlaciu s-a născut la 6 martie 1924, în Galați și a trecut la cele veșnice în 15 iunie 1981, Paris. El a fost un poet, prozator și traducător român. Groșii Țibleșului este locul de naștere al mamei sale. De aceea, scriitorul arăta că ”Groșii de sub munte, cuibul de leagăn al mamei mele, unde oamenii sunt lacrimile lui Dumnezeu”.

”Mama lui este din Groşii Ţibleşului şi o cheamă Rozalia. Ea se îndrăgosteşte de un jandarm care vine dintr-un sat din Munţii Apuseni, de Nicolae Corlaciu, şi, după ce rămâne gravidă, soţul ei este trimis într-o misiune la Galaţi, unde se naşte Ben Corlaciu, în 1924. La puţină vreme, după ce se încheie misiunea la Galaţi, se reîntorc în Groşii Ţibleşului, iar Ben Corlaciu creşte la un unchi, într-un cătun de dincolo de Ţibleş. A stat aici până la vârsta liceului, când merge la studii la Bucureşti”, arată prof. dr. Nicoară Mihali.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu