Share
Ce conține noul număr al ”Nord Literar”

Ce conține noul număr al ”Nord Literar”

Ce conține noul număr al ”Nord Literar”

Numărul pe aprilie al Revistei de Cultură ”Nord Literar” cuprinde, ca de fiecare dată, materiale variate și consistente pentru întreaga paletă de gusturi ale iubitorilor de literatură.

Un material sub semnul ”răspunsurilor” și al ”răspunderilor” propune Irina Petraș, plecând de la aniversarea de 20 de ani de activitate a Revistei de Cultură ”Nord Literar”, publicație care ”ilustrează elegant și sobru (…) substanța durabilă a evenimentelor cultural-literare”.
Mircea Muthu și Horea Bădescu vin cu opinii interesante despre volumul ”Monolog asimetric” al lui Ion Vlasiu, respectiv despre puterea de înțelegere a cuvântului.

Delia Muntean se oprește asupra nuvelei lui Marian Ilea, ”Huberta”, creație aparținând ciclului dedicat Mittelstadt-ului, a cărei acțiune se petrece în perioada pandemiei.

Un material dedicat memoriei lui Niculae Gheran, cuprinzând fragmente de dialog și de corespondență ne propune Daniela Sitar-Tăut.
Receptat drept un roman-parabolă, ”Portocale pentru vinovați” de Florin Bănescu, reprezintă subiectul analizat de Ovidiu Pecican la rubrica ”Avalon”.

O perspectivă polemică asupra volumului ”Liviu Rebreanu, <Ion>, un roman în cinci lecturi” aparținând lui Mihai Petre, ne propune universitarul clujean Mircea Popa.

Paginile dedicate evenimentului, realizate de Dana Buzura-Gagniuc și de Gheorghe Pârja vizează acțiunile culturale la care Revista de Cultură ”Nord Literar” a fost parte, precum și detalii de la alegerile pentru desemnarea conducerii Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, acțiune la care a participat un număr însemnat de scriitori maramureșeni.

”Maramureșul era pentru noi un spațiu aproape mitic”, mărturisește scriitorul Arcadie Suceveanu într-un amplu interviu acordat lui Gheorghe Pârja.

La pagina de ”Interpretări”, scriitorul Nicolae Goja se oprește asupra unor ”Mărturisiri aproape eroice din studenția lui Nicolae Iuga”, autor a 28 de cărți de filosofie politică și de literatură.

Recenzii la două volume de poezie, ”Jurnal erotic” de Virgil Diaconu și ”Prea multe gânduri” al elevei Ioana Chiș, realizează Constantin Cubleșan, respectiv Raluca Hășmășan.

Despre opera și personalitatea fulminantă ale poetului moldovean Traian Vasilcău, ”autor a zeci de volume și literat în multiple ipostaze”, vorbește Terezia Filip într-un amplu material.

Trei poeți, Eugen Uricariu, Ștefan Cămărașu și George Nicoară, și trei pagini de poezie sunt publicate în numărul din această lună.
Pornind de la o critică a realității dominate de invazia kitsch-ului, criticul de artă Dalina Bădescu ne propune un ”refugiu din calea mediocrității și a delirului în masă: opera cu geometrii pure de formă și culoare a lui Virgil Preda”.

Poeziile de la pagina de traduceri îi aparțin poetei tunisiene de limbă franceză Amina Saïd, traducerea și prezentarea fiind asigurate de Ion Cristofor.

Aniversatul lunii fiind poetul Gheorghe Pârja, poemul lunii îi aparține domniei sale. Parodia lui Lucian Perța îi este adresată lui Eugen Uricariu, iar numărul este ilustrat cu lucrări din expoziția ”Avangardă și contemporaneitate” a Muzeului Județean de Artă Maramureș, arată Dana Buzura-Gagniuc, Manager Revista de Cultură ”Nord Literar”.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu