Share
Câteva informații simplificate pentru a înțelege ce este puntea redresoare

Câteva informații simplificate pentru a înțelege ce este puntea redresoare

Cu precădere cei care își desfășoară activitatea în domeniul electricii și electronicii, dar și radioamatorii pot avea de-a face cu rezistențe, condensatori, dar și diode semiconductoare sau diode zener și multe altele. Ce sunt acestea nu este ușor de înțeles de oricine, însă în acest articol vei găsi câteva informații simplificate despre puntea redresoare – ce este aceasta, care sunt principalele caracteristici și ce domenii de aplicare are acest instrument.

Ce este o punte redresoare și care este principiul de funcționare al acesteia?

O punte redresoare este o soluție de circuit concepută pentru redresarea curentului alternativ, fiind practic inima redresorului cu diode. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de punte de diode sau redresor cu jumătate de undă. O punte redresoare este realizată cu ajutorul diodelor redresoare semiconductoare, precum și cu ajutorul diodelor Schottky. O punte redresoare poate fi unifazică sau trifazată.

Cum funcționează puntea redresoare? Trebuie înțeles de la bun început că funcționează ca niște supape electrice unidirecționale, prin care trece o sarcină pozitivă sau negativă, în funcție de direcția în care acestea sunt conectate. Firul care vine de la transformator are două capete, iar un capăt este pozitiv și celălalt negativ.

Care este rolul punții redresoare?

Curentul continuu de la punte merge într-o singură direcție, însă nu face acest lucru în mod lent. Pentru că electricitatea AC pulsează în mod constant de la negativ la pozitiv, curentul DC nu iese tocmai uniform, iar în vederea netezirii semnalului, este necesară această punte de diode. Aceasta folosește un dispozitiv cunoscut sub denumirea de condensator care stochează încărcarea ca o baterie mai mică.

În timp ce puterea crește, condensatorul absoarbe parte din aceasta, fiind în acest fel redusă supratensiunea. În momentul în care puterea scade, condensatorul eliberează parte din sarcină, ceea ce face posibilă creșterea puterii. În acest fel, condensatorul cu care este prevăzută puntea redresoare este cel care ajută la o alimentare mai lină, mai uniformă.

Principalul scop al utilizării punților redresoare este reprezentat de sursele de alimentare, cu precădere cele cu transformatoare, dar și în cele cu impulsuri.

Dacă ești în căutarea unor punți redresoare rotunde, plate sau pătrate, cu diode Schottky sau în versiuni cu  bandă de sticlă ori în căutarea oricăror componente electrice de înaltă calitate, poți vizita tme.eu, site-ul de unde poți alege oricare dintre cele peste 500.000 de produse disponibile pentru orice nevoie.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu