Share
Cartea „Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale” va fi lansată la Cluj; Autoarele sunt din Baia Mare

Cartea „Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale” va fi lansată la Cluj; Autoarele sunt din Baia Mare

Joi, 19 ianuarie, de la ora 19.00, Muzeul Mitropoliei Clujului va găzdui lansarea volumului „Divinitate și mitologie în lumea covoarelor vegetale” (Ed. Cromatica Baia Mare, 2021), lucrarea aparținând băimărencelor Biol. Dr. Maria Pop și Farm. Dr. Oana Pop.

Evenimentul îi va avea ca invitați speciali pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, pe Dr. Tudor Sălăgean – Manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, pe Conf. Univ. Dr. Delia Suiogan – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, și pe CȘ I Camelia Burghele – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Seara va fi completată de momentele muzicale susținute de Prof. Drd. Măriuca Verdeș, artistă cunoscută pentru frumosul repertoriu din Țara Maramureșului.

„Am bucuria să vă invit la o excepțională lansare de carte, o carte noua a mea și a mamei mele, Maria Pop, o lucrare deosebită care este rodul unei munci de peste 30 de ani a mamei mele și în continuare a mea.

Este o lucrare de suflet a mamei mele, în primul rând, și ulterior a mea, o colecție de „povești” despre plantele tinctoriale și tradițiile românești, despre pigmenți vegetali și plante care vopsesc fibrele naturale, despre o bogăție de culori unice obținute din plante, despre geometrie spirituală și motive tradiționale ale românilor, despre covoarele și carpetele vegetale care înfrumusețau pe vremuri casele românilor și despre poezie, creație, știința și cercetare în domeniul plantelor.

Această carte este un corolar festiv și o ilustrare concreta a muncii noastre de cercetare în domeniul plantelor tinctoriale, muncă pe care noi am descris-o și într-o carte anterioara, publicată în 2007, „Valoarea medicinală a plantelor tinctoriale și vopsitul ecologic” în care am pus în evidență valoarea atât medicinală, cât și tinctorială a unor plante românești, în care am prezentat metode de vopsire tradițională pe care ulterior le-am explicat științific prin cercetarea pigmenților vegetali care, de cele mai multe ori, sunt și medicinali și a plantelor aferente” – anunță pe rețelele de socializare Oana Pop.

Intrarea va fi liberă.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu