Share
Când simțul civic salvează prin sânge vieți: Jandarmul maramureșean cu 101 donări, distincție specială, de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române!

Când simțul civic salvează prin sânge vieți: Jandarmul maramureșean cu 101 donări, distincție specială, de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române!

Când simțul civic salvează prin sânge vieți: Jandarmul maramureșean cu 101 donări, distincție specială, de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române!

Vineri, 17 martie 2023, la sediul Jandarmeriei Maramureș, a avut loc activitatea de apreciere a jandarmilor maramureșeni pentru mobilizarea acestora de-a lungul anilor, la campaniile de donare de sânge.

Un reprezentant al Patriarhiei

La activitate au fost prezenți; Crina Chilat, subprefectul județului Maramureș, Bogdan Pop, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, Daniela Veber, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureș, părintele Ciprian Ioniță, consilier patriarhal în cadrul Patriarhiei Române și părintele Andrei Pop, consilier episcopal în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Părintele Ciprian Ioniță și Daniela Veber, au acordat diplome, jandarmului maramureșean Barabaș Cosmin care a donat sânge de peste 100 de ori.

Povestea, cariera și fapte interesante

Plt. adj. șef Cosmin Barabaș, comandant de grupă în cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, este căsătorit, are doi copii și este absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Bumbești Jiu, promoția 1996. Și-a desfășurat activitatea în calitate de subofițer pază principal, respectiv subofițer operativ principal în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș. De-a lungul carierei, subofițerul a participat la activități de reprezentare a unității din care făcea parte, exemplificând în acest sens participarea la activitatea dedicată Zilei Armatei Române, la invitația Asociației Invictus România din anul 2022, ocazie cu care s-a remarcat. Pe plan profesional, subofițerul a obținut calificative de Bun și Foarte Bun, evidențiindu-se în activitatea profesională prin gestionarea mai multor intervenții cu grad ridicat de risc, dar și prin prinderea în flagrant în anul 2022 a unui agresor căutat pentru mai multe fapte. Datorită activității sale, a fost recompensat în mod repetat, fiind un exemplu pentru colegii și subordonații săi. Subofițerul este un exemplu și în viața personală, având mai multe pasiuni, cum ar fi: sportul, lectura și călătoriile. În anul 2019, Cosmin Barabaș a participat la concursul organizat de TVR 2 – Câștigă România, calificându-se în finala concursului. Totodată, subofițerul este donator onorific de 24 ani, din anul 1999, în anul 2023, bifând cea de-a 100-a donare de sânge.

Colegii vor să-i calce pe urme

„Este vorba despre valori universale, valori comune. Colegul meu plt. adj. șef Barabaș Cosmin, a dat dovadă de un altruism deosebit pentru a atinge această bornă de 100 de donări de sânge. Așa cum am spus, noi fiind firi competitive, vom face tot posibilul ca să îl ajungem din urmă. De asemenea, îi invit pe toți concetățenii noștri să îl ia ca pe un model. Noi vom avea în luna aprilie o amplă campanie, la nivelul Jandarmeriei Române, de donare de sânge, și una dintre bucuriile cele mai mari pe care le avem este că în sângele concetățenilor noștri se află, într-o anumită măsură, și sânge de jandarm. Ne dorim ca această problemă, a donării de sânge, să devină o amintire”, arată col. Mihai Haiduc, comandantul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Maramureș.

„Jandarmii maramureșeni și-au propus să doneze cât mai mult sânge pentru completarea rezervelor naționale, înțelegând că acest suport este vital tratamentului persoanelor grav bolnave, pentru care fiecare picătură de sânge este egală cu viața”, arată Locotenent colonel, Radu Vasile Nicolae, purtător de cuvânt al IJJ Maramureş.

Și-ar dori să ajungă la 200 donări

Acesta început în 1999 și de atunci a donat aproximativ 45 de litri de sânge. Plutonierul adjutant șef donează de aproximativ patru ori pe an. Pentru colegul nostru, prezența la Centrul de Transfuzii nu reprezintă ceva ieșit din comun. El a depășit pragul de 100 donari de sânge și nu are de gând să se oprească aici, conștient fiind de importanta acestui gest benevol. Cosmin nu reprezintă un exemplu singular de implicare voluntară, la fel ca el sunt mulți alți colegi care se pot mândri cu carnet de donator. „S-a întâmplat în anul 1999, în luna ianuarie, activam în cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, sunt clujean la origini, și s-a apelat la mine și la alți colegi, era nevoie de câțiva donatori, întrucât avusese loc un accident de mașină. Atunci a început. Iar de atunci, am tot donat de 3-4 ori în fiecare an, devenind donator onorific, iar acum, după 24 ani, am reușit să adun 100 donări, și nu mă voi opri, atâta vreme cât îmi permite sănătatea. Vreau să încurajez pe toți cunoscuții și colegii mei, să meargă să doneze, întrucât este foarte important pentru cei care au nevoie. S-a ivit și o situație în toți acești ani, în care m-am întâlnit cu o persoană beneficiară de sânge. A fost o doamnă, tot la Cluj. A fost un accident de motocicletă. Mi-a mulțumit frumos pentru gestul meu. A supraviețuit și și-a continuat viața. În total, în toți acești ani, am depășit 45 litri de sânge. Se donează cam 450 ml la fiecare donare, la cele 101 donări, s-a trecut de 45 litri. E o stare de spirit senzațională, pe care o ai doar atunci când donezi. Îți dai seama că poți să ajuți pe cineva care chiar are nevoie. Nimic nu este mai important decât viața și sănătatea. Am colegi care vin alături de mine la campaniile de donare de sânge, și sper să fie cât mai mulți. Ținând cont că acum am 46 ani împliniți, până la 65 ani, dacă voi merge în același ritm, sper că mă voi apropia de 200 donări de sânge”, arată Cosmin Barabaș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu