Diana Șoșoacă, candidatură respinsă: între contestare și spectacol politic - 1 oră în urmă
Ziua Creioanelor Colorate a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” - 1 oră în urmă
În Borșa a început a doua ediție a cursului „Comportamente responsabile în situații de urgență și reziliență la dezastre” - 2 ore în urmă
CJRAE Maramureș – un model de succes în sprijinul educației - 2 ore în urmă
Cântărețul Glad Condor organizează un concert în Baia Mare - 3 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (VII) - 3 ore în urmă
Educație la muzeu – proiect interactiv pentru tinerii artiști - 4 ore în urmă
Rezultate impresionante obținute de un elev al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” la Olimpiada Națională de Fizică - 5 ore în urmă
Sportivii echipei CS Stiinta Electro Sistem Baia Mare au participat la un stagiu de pregătire în Slovenia - 6 ore în urmă
Polițiștii maramureșeni percheziționează în Prahova - 7 ore în urmă
Baia Mare vrea să eclipseze litoralul
Platforma industrială a fostului combinat Cuprom din Baia Mare, cunoscută pentru turnul său impunător de 351,5 metri – cel mai înalt coș de fum din România și a treia construcție industrială ca înălțime din Europa – a fost, de-a lungul timpului, subiectul mai multor inițiative menite să-i valorifice potențialul.
De exemplu, în anul 2022, s-a anunțat un proiect de 65 de milioane de euro, rezultat al unei colaborări româno-americane, care viza transformarea fostei platforme industriale într-un parc fotovoltaic de aproximativ 37 de hectare, cu o capacitate de 25 MWh. Proiectul includea și reabilitarea turnului, prin dotarea acestuia cu trei lifturi și amenajarea unei platforme de observare la vârf, pentru a-l transforma într-un obiectiv turistic.
După doi ani, în decembrie 2024, a fost anunțat un alt proiect, în valoare de 87 de milioane de lei, pentru construirea de parcuri fotovoltaice pe fosta platformă industrială. Acest proiect prevedea instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, însă falnicul turn de dispersie nu intra în planurile de construcție sau de reabilitare.
Recent, a apărut un nou proiect care vizează aceeași platformă industrială și turnul său. Mai exact, primarul municipiului Baia Mare și-a anunțat intenția de a organiza un festival de amploare în zona fostului combinat Cuprom, care să aibă drept simbol impunătorul turn industrial. Evenimentul, pe care l-a numit „U-Turn”, are menirea să marcheze începutul sezonului estival în România, pe data de 1 Mai.
„Am discutat cu proprietarul terenului și există toată deschiderea pentru a transforma această zonă într-un spațiu dedicat revitalizării urbane. Primul pas ar putea fi vopsirea turnului în culorile tricolorului, ceea ce l-ar transforma în cel mai mare simbol național amplasat pe o construcție industrială din România. De aici, vrem să creăm un eveniment cultural cu adevărat special”, a declarat edilul.
Încă odată, turnul cu pricina ar putea deveni elementul definitoriu al unui eveniment de mare interes. Deși activitățile nu se vor desfășura neapărat în imediata apropiere a turnului, acesta va rămâne totuși punctul de referință al întregului concept.
Interesant este că perioada aleasă, începutul lunii mai, face din „U-Turn” primul mare festival al sezonului estival al țării. Poate de aceea, sloganul propus de primar este unul provocator:
„De 1 Mai, nu mai mergeți la mare, veniți la Baia Mare!”
Rămâne de văzut cum va evolua această nouă inițiativă și dacă Baia Mare va reuși să își consolideze statutul de destinație pentru evenimente culturale majore.
Vasile Petrovan