Share
Azi e Ziua Portului Tradițional din România; PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, un mare iubitor al datinilor strămoșești

Azi e Ziua Portului Tradițional din România; PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, un mare iubitor al datinilor strămoșești

Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 10 mai 2020, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015.

Marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone.

Potrivit doxologia.ro, portul popular românesc datează din secolele IX-X, dar mărturii mai numeroase există din secolul al XIV-lea, cea mai veche reprezentare a portului autentic românesc fiind consemnată în Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou şi voievodul muntean Basarab I, unde este reprezentat portul autentic al bărbaţilor, cu cămăşi lungi, strânse la mijloc cu brâu sau centură, iţari, opinci şi căciuli din bucăţi de piele de oaie pe cap.

Reprezentanții Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului au publicat azi o fotografie a Preasfințitului Părinte Iustin, mare iubitor de țară și tradiții. Nu de puține ori, în cuvintele de învățătură, Episcopul Maramureșului și Sătmarului i-a îndemnat pe credincioși să iubească și cinstească această țară, glia, tradițiile și toate moștenite din moși-strămoși.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu