Share
Avem un nou record: În județul Maramureș cea mai geroasă noapte din iarna aceasta. -25 grade la Târgu Lăpuș și Petrova ca temperaturi omologate în mod oficial!

Avem un nou record: În județul Maramureș cea mai geroasă noapte din iarna aceasta. -25 grade la Târgu Lăpuș și Petrova ca temperaturi omologate în mod oficial!

Avem un nou record: În județul Maramureș cea mai geroasă noapte din iarna aceasta. -25 grade la Târgu Lăpuș și Petrova ca temperaturi omologate în mod oficial!

Trafic rutier in conditii de iarna. Sectoarele de drumuri nationale au carosabilul curat si partial uscat, cu exceptia DN18, in Pasul Gutai, unde partea carosabila este curata si umeda.

S-a actionat pe sectoarele de drumuri nationale cu 8 utilaje si s-au imprastiat 15 tone de material antiderapant. Sectoarele de drumuri judetene au carosabilul curat si uscat. Pe sectoarele de drumuri judetene s-a intervenit cu 6 utilaje si s-au raspandit 56 tone de material antiderapant. Cerul este senin in zona de munte si partial acoperit in rest. Vizibilitatea in trafic este buna. Vantul sufla slab, la moderat, cu intensificari temporare pe creste, unde spulbera zapada.

Cel mai rece a fost noaptea trecuta si in aceasta dimineata la Targu Lapus si la Petrova -25 grade Celsius. Stratul de zapada masura pana la 50 cm la statia meteo Iezer, 48 cm la Firiza, 38 cm in Pasul Gutai, 36 cm la Cavnic si Baiut, 28 cm in Poiana Borsa si Baia Borsa, 23 cm la Targu Lapus, 16 cm in Baia Mare, 15 cm la Ocna Sugatag. Debitele si nivelurile cursurilor de apa au fost in scadere. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Cisla, Vaser, Ruscova, Iza, Mara, Lapus, Suciu, Cavnic si Firiza. Sunt formate poduri de gheata pe raurile Barsau si Nistru (apa curge pe sub podul de gheata). Curg sloiuri de gheata pe raurile Iza, Mara, Lapus si Somes. Vremea va fi astazi deosebit de rece ziua, geroasa la inceputul intervalului. Cerul va fi variabil in prima parte a zilei, apoi va deveni mai mult noros si pe arii extinse va ninge slab. Vantul va sufla slab la moderat, cu unele intensificari in zona montana inalta viscolind trecator ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -9, -7 si -4, -3 grade, iar cele minime, in crestere fata de noaptea precedenta, intre -13, -9 si -7, -4 grade. Izolat, in zonele joase, vor fi conditii de ceata asociata cu depunere de chiciura.

Iar acum o explicație meteorologică! Noaptea aceasta este categoric una doborâtoare de recorduri ale acestui sezon rece în Maramureș. Avem, oficial, cele mai scăzute valori termice din această iarnă, cele -25 grade Celsius înregistrate în două locuri din județ, la Târgu Lăpuș și la Petrova. Trebuie precizat faptul că s-au înregistrat cele mai mici valori termice din această iarnă la mai multe stații, așa cum ar fi Baia Mare sau Sighetu Marmației și chiar Ocna Șugatag. Este de consemnat inversiunea termică, noaptea trecută la stația meteo Iezer a fost mai cald decât în zonele depresionare, așa cum se poate vedea pe graficele atașate articolului. Totuși la nivel național au fost locuri unde a fost mai frig decât la Târgu Lăpuș și Petrova, însă, la Miercurea Ciuc, spre exemplu, a fost mai cald decât în unele locuri din Maramureș.

Meteo Sighetu Marmației arată că am avut cea mai rece dimineață din ultimii 10 ani, temperatura minimă coborând până la -21°C, între orele 5 și 7. În zonă temperaturile au fost chiar mai coborâte, spre exemplu în Berbești. La stația meteo privată din Ruscova temperatura a fost -23°C între orele 5 și 7. Așadar ca urmare a temperaturilor foarte scăzute, baloanele de săpun înghețau în câteva secunde.

Așadar putem să consemnăm faptul că avem în Maramureș două nopți consecutive având și recorduri depășite. Mai exact, noaptea aceasta a bătut recordurile din noaptea anterioară. Recorduri ale frigului am avut și în alte localități în care în prezent nu există stații meteorologice (spre exemplu, Târgu Lăpuș are, Petrova însă nu). Au fost sub -20 grade la Fărcașa, Seini, Suciu de Sus sau Ruscova. Indicele de răcire cel mai scăzut măsurat a fost chiar în Târgu Lăpuș, -25 grade. Indicele de racire reprezinta o masura a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vantului. Formula matematica a acestui indice a fost conceputa pornind de la analiza modului in care, in situatii de temperaturi scazute si vant intens, stratul termic protector existent in jurul corpului uman este distrus. Astfel, temperatura corpului devine mai apropiata de cea a aerului inconjurator, iar senzatia de frig va fi mai puternica. In situatiile in care temperatura aerului are valori extrem de scazute (sub -20 de grade), sau cand indicele de racire coboara sub pragul valoric de -32, se aplica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate, arată reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie. Iar ca informație suplimentară, în zona montană din Țara Lăpușului, este foarte probabil ca valoarea termică minimă a nopții să fie chiar mai scăzută, dar ea nu poate fi omologată din cauză că măsurătoarea este făcută în afara unei stații meteorologice omologate. În ceea ce privește valorile termice omologate, recordul acestei ierni în Maramureș este acest -25 grade la Târgu Lăpuș și Petrova! Vremea se va încălzi începând de acum! Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.

Foto deschidere – Viorel Coroian, Foto interior – Meteo Sighetu Marmației, Foto atașate – ANM

*Atașate, în ordine, graficele cu: maximele zilei de 24 ianuarie, minimele nopții de 24 către 25 ianuarie, valorile temperaturii aerului în 25 ianuarie ora 07.00, valorile temperaturii resimțite în 25 ianuarie ora 07.00, valorile temperaturii aerului în 25 ianuarie ora 09.00, valorile temperaturii resimțite în 25 ianuarie ora 09.00, grosimea stratului de zăpadă în dimineața zilei de 25 ianuarie


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu