Share
Atmosferă atipică în continuare: Vremea în aria județului Maramureș încă se va menține călduroasă! Semnal de alarmă, iată prognoza specială la noi!

Atmosferă atipică în continuare: Vremea în aria județului Maramureș încă se va menține călduroasă! Semnal de alarmă, iată prognoza specială la noi!

Atmosferă atipică în continuare: Vremea în aria județului Maramureș încă se va menține călduroasă! Semnal de alarmă, iată prognoza specială la noi!

Avem parte acum de o iarnă atipică, în care valorile termice sunt mult mai ridicate decât ar fi normal pentru luna ianuarie. Estimările sunt că se va continua în același ton, dar meteorologii atrag atenția. Avem un precedent, anul 2012, atunci când am avut iarnă foarte blândă, până prin 23-24 ianuarie, după care au venit marii nămeți.

Dacă va fi așa sau nu, rămâne de văzut, cert este că la mari altitudini, este iarnă și acum. Cu toate că am avut parte de ploi însemnate cantitativ la șes și deal, la munte a nins, dar asta s-a întâmplat doar la mare înălțime. Institutul Național de Hidrologie a Gospodărire a Apelor (INHGA) a făcut o estimare valabilă pentru luna ianuarie. Și aparent în nord-vestul țării vom mai avea ploi. În luna ianuarie 2023, regimul hidrologic se va situa, în general, la valori peste mediile multianuale lunare pe cursurile de apă din arealul Someș-Tisa (județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj). Formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață, curgeri de năboi şi sloiuri) vor avea extinderi și intensități variabile, mai ales pe râurile din zona de munte. În funcție de evoluția temperaturilor şi a precipitațiilor, există posibilitatea producerii de blocaje de ghețuri pe unele sectoare de râuri, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza şi Someş, arată acum Apele Române.

Așadar, luna decembrie 2022 s-a dovedit a fi foarte caldă, mult mai caldă decât ar fi normal calendaristic, catalogul recordurilor fiind încă deschis și pentru luna ianuarie, întrucât va fi tot cald. Ar fi de menționat că am început 2023 cu vreme deosebit de caldă și valori termice mai mult pozitive, atât ziua, cât și noaptea, și egalarea unui record de 7,7 grade la stația meteo Iezer în prima zi a anului. Ce ne așteaptă? Iată estimările pe 4 săptămâni! Săptămâna 1 (9-16 ianuarie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în nord-vestul și în sud-estul țării. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Carpatților Meridionali și de Curbură. Săptămâna 2 (16-23 ianuarie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Săptămâna 3 (23-30 ianuarie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile estice, nordice, centrale și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. Săptămâna 4 (30 ianuarie-7 februarie). Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile. În concluzie. Vreme mult mai caldă decât ar fi normal și precipitații, câte vor fi, vor fi preponderent sub formă de ploaie. Dar vremea este întotdeauna imprevizibilă. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu