Share
ANALIZĂ: Oportunități și provocări în industria de IT și Software din Baia Mare și regiunea de NV

ANALIZĂ: Oportunități și provocări în industria de IT și Software din Baia Mare și regiunea de NV

Cum piața de IT și Software din regiunea de NV devine din ce în ce mai dinamică, am inițiat un dialog despre aceasta, cu cei de la Ensemble Software Baia Mare.

În acest context, ne-au prezentat viziunea lor, prin care ne-au răspuns punctual și concret la o serie de întrebări despre ce provocări și ce oportunități prezintă această industrie, atât pentru economia regiunii cât și pentru un potențial angajat la o companie din domeniu.

Precizați care sunt, din punctul vostru de vedere, condițiile prielnice dezvoltării industriei IT în zona BM și ce trebuie făcut în acest sens?

Este un subiect complex, sunt foarte multe lucruri care se pot face pentru a crește industria IT în zonă, însă este nevoie de interes și un efort susținut din mai multe direcții.

Baia Mare este în continuare un oraș cunoscut ca având un specific industrial cu cel mai mare accent căzând pe industria de prelucrare. Suntem departe de a fi cunoscuți ca un jucător important în piața de IT și considerăm că vor dura ani buni până vom ajunge acolo, însă există câteva avantaje ale municipiului, care corect exploatate ar ajuta mult la creșterea industriei.

Așa cum am mai menționat și cum deja se știe, lipsa resurselor specializate în raport cu cererea din piață este în continuare extrem de mare, cu atât mai mult în zona Baia Mare. Cu toate că au existat oarecare progrese ușoare în ultimii ani, în continuare zona se confruntă cu acest fenomen de îmbătrânire a populației datorită migrației acesteia (în mare parte), care afectează nu doar domeniul IT, dar și situația economică locală. Așadar, avem nevoie să gândim proiecte și politici de atragere a populației active și a oamenilor specializați. Totodată, trebuie să profităm de avantajul de a ne afla în vecinătatea orașului Cluj-Napoca, oraș cu cea mai rapidă creștere în UE a serviciilor hi-tech și absolvenți bine pregătiți în domeniul IT.

Cum putem face asta? Putem menționa câteva idei:

  • Îmbunătățirea infrastructurii și accesibilității rutiere și aeriene pentru a facilita un acces mult mai ușor potențialilor investitori și forței de muncă specializate
  • Creșterea atractivității orașului și îmbunătățirea calității vieții
  • Creșterea vizibilității centrului universitar regional și adaptarea mult mai bună la cerințele reale din piață; este un aspect, care corect exploatat, ne poate oferi un avantaj competitiv
  • Punerea la dispoziție către Universități de proiecte care simulează proiecte reale dintr-o companie și care să fie monitorizate și manageriate integrat, cu ajutorul companiei
  • Colaborarea mult mai strânsă între companiile de IT din Baia Mare și gândirea unor proiecte și țeluri comune

Care sunt problemele pe care le-ați identificat și cu care vă confruntați în formarea / recrutarea / angajarea specialiștilor IT?

IT-ul este un domeniu complex și în continuă schimbare, căutat atât pentru locurile de muncă bine plătite pe care acesta le oferă, cât și pentru oportunitățile de avansare în carieră, dacă ești bun în ceea ce faci. Oferta de locuri de muncă este și ea foarte mare și variată, iar pentru un start-up sau o companie mică este din ce în ce mai dificil să se lupte cu marile corporații pentru talentele din piață. Cum din cauza pandemiei toată activitatea de recrutare s-a mutat online, provocările sunt tot mai accentuate pentru că lupta nu se dă doar la nivel local ci la nivel național, sau chiar internațional. În acest sens, competiția este una acerbă, având în vedere că aceste companii mici concurează cu corporații care pot oferi pachete salariale și beneficii substanțiale, comparativ cu cele situate poate la un nivel mic sau mediu pe piața locală. Limbile străine, în special limba engleză și germană – extrem de cerute în domeniul IT, reprezintă un alt obstacol pentru angajatori / companiile IT din piața locală (Baia-Mare) și cea regională (Maramureș), unde în universități se pune mai puțin accentul pe cunoașterea acestora. Este un adevăr incontestabil pe care încercăm să-l depășim prin expunerea directă a echipei la cât mai multe contexte care să le antreneze partea aceasta.

Atitudinea tinerilor este un alt impediment atunci când se pregătesc pentru viitor – nu știu neapărat cum să se prezinte la un interviu: așa cum susținem de fiecare dată, căutăm autenticitate și onestitate, nu conversații “care dau bine”. Tinerii nu trebuie să se teamă de a comunica liber și deschis într-un interviu, dar să fie pregătiți să și asculte activ. Această atitudine aduce avantaje pentru ambele părți. Totodată, suntem plăcut impresionați de fiecare dată când un candidat vine pregătit cu un minim de informații despre compania la care se prezintă la interviu, dar și curios să adreseze întrebări. Cei mai mulți dintre ei se limitează la cunoștințele generale acumulate în facultate și sunt puțini care care caută progresul, îmbunătățirea continuă, sau care încearcă să fie la curent cu trendurile din industrie. Atitudinea și simțul răspunderii contează mai mult decât funcția ocupată în companie.

În ceea ce privește partea de formare, cu toate că studenții din facultățile de profil au baza unei gândiri logice, care este absolut necesară în domeniul acesta, și aplaudăm totodată toate eforturile cadrelor universitare de facilita relații de lungă durată cu companiile de IT locale în folosul studenților, credem că ar fi util ca aceștia să fie expuși mult mai mult la proiecte cap-coadă care simulează sarcini de lucru reale dintr-o companie de profil, și care asigură o construcție pe etape, consolidată. Desigur că vorbim aici și de interesul pe care și-l dă fiecare student în parte de a se ține la curent cu o industrie extrem de dinamică, însă cursurile ar trebui să fie adaptate la tehnologii și framework-uri ce rezolvă probleme actuale (ex. Spring Boot pentru Java; React, Angular si NodeJS pentru Javascript, samd).

Un alt exemplu specific ar fi legat de tool-uri ca și Git și Jira. Vorbim de tool-uri de versionare, management de proiect, etc care se folosesc în aproape orice companie de IT și care ar fi util să fie prezentate în facultățile de profil.

Un alt aspect pe care l-am sesizat și de care ne lovim constant, este că tinerii sunt învățați să lucreze mai mult individual decât în echipă, nu comunică și nu se coordonează atât de mult cât ne-am dori. Sunt învățați fiecare cu partea lui de responsabilitate, fără să își poată forma o imagine de ansamblu, iar cross-funcționalitatea deficitară reprezintă principalul element al problemelor legate de întârzieri ale proiectelor. Echipele ar trebui să lucreze împreună, să se susțină reciproc pentru a-și îmbunătăți performanțele operaționale printr-o execuție coordonată.

Ce motivează un specialist IT să se dezvolte profesional imediat după angajare? Numiți câteva aspecte.

  • Avantajele financiare ce vin odată cu dobândirea experienței;
  • Accesul la o industrie care echivalează cu a lucra ancorat la viitor;
  • Competitivitatea dintre colegi;
  • Expunerea la tehnologii noi și inovative;
  • Dorința de a avea un impact real la soluții contemporane/actuale, cu scopul de a simplifica niște procese.

 Corporații (multinaționale) sau IMM-uri / antreprenori. Cine credeți voi că poate oferi mai mult în dezvoltarea industriei IT din zona NV/ Maramureș?

Atât antreprenorii cât și corporațiile pot oferi ceva valoros pentru a contribui la dezvoltarea industriei în regiune, însă corporațiile au avantajul unui volum mai mare al resurselor materiale și umane disponibile. Concret, o firmă mai mică de IT, în faza de dezvoltare, ca să poată supraviețui în piață, în general își folosește resursele la capacitate de 100% în proiectele tehnice. Cu toate acestea, companiile cu acces la proiecte externe (cum e și cazul nostru), având clienți mari și care sunt implicați/ancorați în tehnologii noi, ajută indirect la dezvoltarea industriei tocmai prin expunerea la aceste tehnologii, aici la nivel local.

Pentru a da mai departe, Ensemble a participat la CodeCamp, la târguri specializate în cadrul Universității Tehnice, evenimente la care am livrat prezentări de tehnologii mai puțin cunoscute local (și nu numai), ca și posibile soluții de digitalizare viitoare. În acest sens, am organizat internshipuri în urma cărora am angajat tineri absolvenți. Sprijinim de asemenea, anual, echipa de robotică din cadrul unui liceu din Baia Mare pentru participarea la concursuri la nivel regional și național și sponsorizăm concursuri de matematică desfășurate în licee.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu