Share
Analiza meteo luna septembrie: Avem în aria naturală maramureșeană în 2022 o statistică specială! Recorduri la munte și cantitate deosebită de apă!

Analiza meteo luna septembrie: Avem în aria naturală maramureșeană în 2022 o statistică specială! Recorduri la munte și cantitate deosebită de apă!

Analiza meteo luna septembrie: Avem în aria naturală maramureșeană în 2022 o statistică specială! Recorduri la munte și cantitate deosebită de apă!

Climatic vorbind, luna septembrie este una specială, care marchează tranziția de la vara toridă la toamna cu capriciile specifice. Doar că, în cei mai recenți ani, ne-am obișnuit cu acea vară indiană, adică o prelungire a sezonului cald, invaziv, în lunile de toamnă.

În 2022 acest lucru dorit nu s-a mai întâmplat! Încă din prima zi a lunii septembrie, vremea s-a răcorit brusc și am avut parte de valori termice oarecum specifice sezonului de tranziție. Ba chiar a venit cu precipitații semnificativ din punct de vedere ale cantității. Fluctuațiile au fost obișnuință, și am avut chiar și de ninsori parte.

Să explicăm un lucru! Practic, valorile termice s-au înscris în valorile normale ale lunii septembrie! Doar că precipitațiile au fost ceva mai neașteptate, din punct de vedere al cantității. În decursul a 9 luni, din decembrie până în septembrie 2022, în Baia Mare, am avut doar trei zile în care cantitatea de precipitații a depășit 40 l/mp în decurs de 24 de ore. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, circa 43 l/mp (ninsoare, lapoviță, ploaie), în 9 august, 44,97 l/mp (evident, doar ploaie) și 2 septembrie 43,43 l/mp, cu continuare în 3 septembrie.

Stațiile meteo automate, rețeaua cunoscută, Meteo Maramureș, arată că am avut și unele recorduri speciale, în ceea ce privește cantitățile de precipitații, din cei mai recenți ani, în luna septembrie. Astfel, la stația meteo de la Planetariul Baia Mare, vorbim despre 214 l/mp (mai exact, 214,13 l/mp), vârful fiind acel 43,43 l/mp din 2 sepembrie. La stația meteo din Sighetu Marmației, aproape 177 l/mp, cu vârful în 2 septembrie, 31,8 l/mp. La Ocna Șugatag, avem un 152 l/mp, cu un vârf de aproape 37 l/mp, tot în 2 septembrie.

Pe fondul răcirii vremii, la mare înălțime, în Maramureș, în apropiere de stația meteorologică Iezer, în Munții Rodnei, în dimineața de duminică, 18 septembrie, a început să ningă! S-a intervenit pe DN18, în Pasul Prislop, iar stratul de zăpadă la stația meteo Iezer au variat la 7-9-13-14 centimetri.

Interesant este faptul că această primă ninsoare la mare înălțime ar putea intra în cărțile de istorie ale meteorologiei românești, în ceea ce privește Maramureșul. Este adevărat că am avut și alți ani în care prima ninsoare la munte a venit în septembrie, dar recordurile anterioare, din cei mai recenți ani, pare că au fost bătuți. Spre exemplu, anul trecut am avut un astfel de episod de ninsoare foarte slabă în 22 septembrie. La fel, tot în 22 septembrie am avut și acum aproximativ 7 ani, când am avut și în 9 octombrie, același fenomen. Dacă ar fi să analizăm invers, la capitolul ninsoare slabă, mulți amintesc tocmai de 7 mai 1986 sau 7 mai 1987, ca fiind o ninsoare slabă de primăvară, aproape de vară, dar informația este doar la capitolul de remember al cetățenilor. Ba unii chiar se jură că a fulguit într-o zi de 2 iunie, undeva, prin anii 1970. Dar, ca și statistică oficială, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că prima zi cu ninsoare din Maramureș, adică cea mai timpurie, a fost în anul 1971 la Ocna Șugatag pe 7 octombrie. Cea mai târzie ninsoare din regiune în primăvară a fost 28 aprilie 1982 în Baia Mare și Satu Mare. Dar vorbim despre ninsori în zonele joase, nu la munte. La munte, vom reveni cu informații pe măsură ce le vom avea! Știm sigur că 22 septembrie, în doi ani, și acum acest 18 septembrie, sunt zile din istoria recentă cu ninsori timpurii. Cert este că astăzi, 18 septembrie, la stația meteo Iezer, valorile termice s-au tot învârtit în jurul valorilor termice de îngheț, așadar precipitațiile au fost ba ninsoare, ba lapoviță, dar vom avea o atenuare a precipitațiilor în intervalul viitor.

C.Ț.

Citește și

Iarnă adevărată la înălțime: Azi în aria montană maramureșeană stratul zăpezii la stația meteorologică Iezer este 13 cm! E locul al doilea în țară!

Prima ninsoare la înălțime în estul ariei montane maramureșene: A nins la stația meteorologică Iezer! Episodul de astăzi cu siguranță este special!

Ploaia este și binecuvântare: Avem în Maramureș record meteorologic deosebit marcat la stația specială automată amplasată la Planetariul Baia Mare!

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu