Share
Ce măsuri se iau pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în județ

Ce măsuri se iau pentru prevenirea apariției pestei porcine africane în județ

Prefectul Vasile Moldovan a convocat în ședință Centrul Local de Combatere a Bolilor Maramureș pentru aprobarea planului de măsuri cu privire la prevenirea apariției pestei porcine africane în județ.

”Având în vedere situația epidemiologică din județele Satu Mare, Sălaj și statele învecinate (Ungaria, Ucraina), respectiv diagnosticarea bolii în gospodării și ferme, am procedat la instituirea stării de alertă epidemiologică pe teritoriul județului Maramureș, conform Legii nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare. Planul stabilește aplicarea unor măsuri specifice și monitorizarea lor de către instituțiile abilitate care fac parte din comitet. De asemenea, pentru monitorizarea măsurilor au fost aprobate termene pentru comunicarea acțiunilor și activităților din plan”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Planul de măsuri stabilește, printre altele, informarea populației cu privire la evoluția bolii, modalitatea de transmitere și semnele clinice ale pestei porcine africane, dar și acțiunile ce vor fi întreprinse în caz de suspiciune și confirmare a bolii, apoi informări cu privire la obligațiile deținătorilor de porci de a-i ține în adăposturi. Se interzice creșterea porcilor pe pășuni, în păduri sau la gropile de gunoi.

O altă măsură interzice organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziții și transporturi de animale neautorizate sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor.

La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației va fi asigurat permanent controlul sanitar-veterinar și se interzice introducerea în țară a cărnii, a produselor din carne și a lactatelor de proveniență ucraineană. În punctul de trecere va fi instalat un dezinfector pentru mijloacele de transport rutier și unul pietonal.

Lasă un comentariu