Share
Acum și declarat oficial în țara noastră: Preotul Vasile Lucaciu, erou al națiunii române! Povestea de viață a celui supranumit în istorie: „Leul din Șișești”!

Acum și declarat oficial în țara noastră: Preotul Vasile Lucaciu, erou al națiunii române! Povestea de viață a celui supranumit în istorie: „Leul din Șișești”!

Acum și declarat oficial în țara noastră: Preotul Vasile Lucaciu, erou al națiunii române! Povestea de viață a celui supranumit în istorie: „Leul din Șișești”!

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care Vasile Lucaciu (1852 – 1922), militant pentru drepturile românilor din Transilvania, este declarat „Erou al Naţiunii Române”. S-au înregistrat 232 de voturi „pentru” şi 50 de abţineri, arată Agerpres.

Proiectul de lege prevede că „pentru cinstirea memoriei lui Vasile Lucaciu (1852 – 1922), considerat una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului austro-ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, şi recunoaşterea eforturilor depuse de acesta pentru realizarea Marii Uniri, este declarat „Erou al Naţiunii Române”.

Deputatul PNL de Maramureș Călin Ioan Bota a declarat că în 2022, pe 29 noiembrie, se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Vasile Lucaciu. „Vasile Lucaciu şi-a dedicat întreaga viaţă luptei românilor pentru unitate, asumându-şi ani grei de închisoare pentru crezul său. A luptat pentru unire şi a fost unul dintre făuritorii ei. E un model pentru noi şi trebuie să transmitem acest model de mare iubitor de ţară şi generaţiilor viitoare”, arată Călin Ioan Bota.

Născut la Apa, în județul Satu Mare, în 22 ianuarie 1852, a studiat în Baia Mare, timp de opt ani, între 1858 și 1866. În ziua de 27 august 1885, se mută cu familia sa, soţia Paulina şi cei patru copii, în frumoasa localitate de la poalele munţilor Gutâi, Şişeşti. De la început părintele Vasile Lucaciu a fost îndrăgit de şişeşteni aceştia devenind cei mai buni prieteni ai săi şi cei mai fideli colaboratori, loialitate care a fost dovedită deseori în anii grei care au urmat. În scurt timp, ca urmare a luptei pentru apărarea drepturilor naţionale, dar şi a persecuţiilor nedrepte la care era supus Vasile Lucaciu,

Şişeştiul a devenit un cunoscut punct de rezistenţă şi afirmare românească. Părintele Vasile Lucaciu este considerat autorul moral al Memorandului Românilor şi unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai mişcării naţionale pe care acest document de importanţă covârşitoare a generat-o.

Personalitatea sa este evocată azi în Maramureș! Unul dintre colegiile băimărene de mare prestigiu îi poartă astăzi numele. Colegiul Național „Vasile Lucaciu” este unul dintre cele mai de succes licee din istoria Maramureșului, având o mulțime considerabilă de rezultate școlare excepționare la concursurile naționale și internaționale. Începând de anul trecut, în fața unității de învățământ se află o nouă statuie, realizată de artistul maramureșean Ioan Marchiș. La 127 de kilometri de comuna Şişeşti, acolo unde Vasile Lucaciu a fost preot paroh, e un sat al cărui nume derivă din numele său. Satul Lucăceni e la graniţa cu Ungaria, dinspre Carei către Berveni, dincolo de Cămin. Istoria locului are legătură strânsă cu marea personalitate istorică, întrucât a fost înființată ca urmare a deciziei lui Vasile Lucaciu de înfiinţare a unor localităţi în nord-vestul ţării, alcătuite strict din români lipsiţi de pământ din zonele Maramureş şi Apuseni.

C.Ț.

Citește și

File din istoria noastră: Esențial pentru Maramureșul vremii, Vasile Lucaciu, Leul din Șișești, are o poveste impresionantă de viață! S-a dovedit a fi capital!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Babiciu Gavril

    Spune-ți-mi unde pot găsi mai multe informații despre monumentul din fața liceului și unde se gasește vechiul bust de bronz!

    Răspunde

Lasă un comentariu