Share
Activitate specială la Colegiul „Eminescu” Baia Mare!

Activitate specială la Colegiul „Eminescu” Baia Mare!

Activitate specială la Colegiul „Eminescu” Baia Mare!

Marți, 4 aprilie 2023, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, a avut loc o activitate specială, în cadrul Programului Educațional „Școala Altfel”.

Elevii instituției școlare au avut ocazia de a afla, care sunt măsurile de prim ajutor, care sunt necesare în cazul în care situația o cere, de la voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez, Sucursala Baia Mare.

Acțiunea face parte din proiectul „Atelier de Prim Ajutor în Școală”, derulat deja cu succes în multe unități școlare din județ de maltezii maramureșeni. Scopul proiectului este de a veni în sprijinul instituțiilor de învățământ și a comunităţilor locale prin posibilitatea de intervenție a elevilor în vederea acordării primului ajutor de urgenţă în cadrul școlii sau în comunitate, acţiune vitală în primele minute până la sosirea echipajelor specializate. Încurajăm instituțiile de învățămțnt să se alature ”Atelierului de Prim Ajutor in Școală”. Elevii participanți la ”Atelierul de Prim Ajutor in Școală” vor dobândi cunoștințele și deprinderile necesare pentru a acorda primul ajutor, dar cel mai important rol al lor este de a asigura ”Lanţul Supravieţuirii” în cazul victimelor aflate în stop cardio-respirator, până la sosirea echipajelor specializate.

Programa „Atelierului de Prim Ajutor în Școală” include: noțiuni de anatomie, verificarea conștienței și a respirației, manevra Heimlich, poziția laterală de siguranță, stopul cardio-respirator, utilizarea defibrilatorului semi/automat, plăgi și tehnici de hemostază și pansare, trauma și tehnici de imobilizare, arsuri etc. În urma absolvirii cursului, elevii vor stăpâni cunostințele teoretice și practice pentru a efectua activități specifice intervenţiei în situaţii de urgenţă, cum sunt: recunoaşterea situaţiei de urgenţă; siguranţa salvatorului; siguranţa colectivităţii; prima evaluare a victimei; importanţa menţinerii legăturii continue cu serviciile mobile de urgenţă; aplicarea măsurilor standardizate şi a protocoalelor de prim ajutor; aplicarea suportului vital de bază; supravegherea victimei(lor) până la sosirea serviciilor mobile de specialitate. În imagini se află Bianca Jurje, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, specializarea matematică – informatică, voluntară malteză, care a dobândit de curând atestatul de Conducător de Grupă de Tineret.

C.Ț.

Citește și

Portret sincer de salvator: Tânăra din Maramureș care activează ca elevă și salvează Viața per total ca „malteză”! Învață copilașii idei esențiale!

Voluntarii viitorului în județ: Două malteze maramureșene au obținut, după cursurile urmate, titulatura specială de conducător de grupă la tineret!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu