Share
A trecut la cele veșnice Marcel Petrișor, unul dintre ultimii supravieţuitori ai temniţelor comuniste

A trecut la cele veșnice Marcel Petrișor, unul dintre ultimii supravieţuitori ai temniţelor comuniste

Ierarhii Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului transmit un mesaj de condoleanțe, compasiune, mângâiere și întărire familiei lui Marcel Petrișor, care a trecut la cele veșnice, miercuri, 13 octombrie.

Amintim faptul că Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în anul 2017, cu ocazia susținerii în Catedrală Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a conferinței „Prinos de cinstire adus mărturisitorilor credinţei ortodoxe din temniţele comuniste”, i-a conferit Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”, în semn de recunoștință pentru pătimirea în temnițele comuniste și apărarea valorilor creștine, a drepturilor și li­bertăților umane în lumina liber­tății desăvârșite dăruită omului de către Dumnezeu.

De asemenea, la conferința amintită mai sus, din prezidiu au mai făcut parte părintele Radu Preda (la vremea respectivă, Conf. Univ. Dr. și preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), părintele Cristian Ștefan și Mircea Crișan.

Marcel Petrişor a fost închis în timpul regimului comunist, pentru că a ajutat persoane neagreate de regimul totalitar. A fost condamnat la moarte, apoi pedeapsa a fost strămutată, cu închisoare pe viaţă, iar mai târziu la 25 de ani de închisoare, ieşind după 13 ani de detenţie, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi memorialişti ai închisorilor comuniste.

La îndemnul Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, mâine, 15 octombrie 2021, după Sfânta Liturghie oficiată la Catedrală Episcopală din Baia Mare, părinții slujitori vor oficia un Parastas spre pomenirea lui Marcel Petrișor.

Dumnezeu să îl ierte, să îl odihnească și să-l așeze în ceata marilor mărturisitori din ceruri, ai credinței noastre strămoșești, ai libertății, demnității și nobleței poporului român! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Lasă un comentariu