Ce pedeapsă vor primi parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe - 33 minute în urmă
A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 2 ore în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 4 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 5 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 5 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 5 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 6 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 6 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii Dance Light Baia Mare la Cupa „Dance With Attitude” - 6 ore în urmă
Care este programul liturgic al ierarhilor în a patra săptămână a Postului Mare - 7 ore în urmă
13 localități din Maramureș lovite de alunecări de teren în 2024
Anul 2024 a fost marcat de fenomene meteorologice extreme care au cauzat probleme serioase în mai multe localități din Maramureș. Conform datelor furnizate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, alunecările de teren s-au produs sau s-au reactivat în 13 unități administrativ-teritoriale, afectând infrastructura și proprietățile din zonă.
Printre localitățile afectate se numără Baia Mare, Sighetu Marmației, Șișești, Borșa, Cavnic, Rona de Sus, Vișeu de Sus, Ruscova, Repedea, Fărcașa, Cupșeni, Mireșu Mare și Poienile de Sub Munte. În aceste zone, alunecările de teren au provocat distrugerea a trei ziduri de sprijin, deteriorarea unei locuințe și a unui obiectiv de cult, precum și afectarea infrastructurii rutiere: 0,2 km de drum comunal, 1,35 km de străzi și 0,1 km de drum forestier.
Comisiile de evaluare și constatare a pagubelor au recomandat realizarea unor studii geotehnice pentru identificarea soluțiilor tehnice necesare stabilizării terenurilor afectate. De asemenea, s-a impus monitorizarea permanentă a zonelor predispuse la alunecări pentru a determina viteza de deplasare a terenului și pentru a preveni eventuale pagube suplimentare. Comitetele locale au fost instruite să informeze operativ autoritățile județene cu privire la evoluția fenomenelor, astfel încât să fie luate măsuri rapide și eficiente pentru gestionarea situației.
Fenomenele meteorologice extreme din 2024 au demonstrat, încă o dată, necesitatea unor strategii eficiente de prevenire și intervenție, mai ales în zonele predispuse la astfel de dezastre naturale.
Vasile Petrovan