Share
Alegeri locale: Scrutin cu spirite încinse și situații nedorite în Maramureș. Sesizări, sancțiuni și dosare penale (VIDEO ȘI FOTO)

Alegeri locale: Scrutin cu spirite încinse și situații nedorite în Maramureș. Sesizări, sancțiuni și dosare penale (VIDEO ȘI FOTO)

Se știe faptul că la orice scrutin electoral apar diverse situații nedorite. Fie scandaluri, fie reclamații sau sesizări depuse la BEJ sau la poliție. Nici de această dată acestea nu au lipsit.

ARINIȘ. Un candidat s-a trezit cu frânele tăiate la mașină în noaptea de 22 spre 23 septembrie. În seara de 26 septembrie, acesta l-a văzut pe un consilier local că iese din curtea blocului unde locuiește. La fața locului au sosit și alți adversari politici. Candidatul a sunat la 112.

„Aseară, la ora 22.45, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Fărcașa au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat din Ariniș cu privire la faptul că a fost blocat de către două autoturisme conduse de către alți doi bărbați. La fața locului polițiștii au identificat apelantul, un bărbat de 34 de ani și un alt bărbat de 33 de ani. Bărbatul de 33 de ani a relatat faptul că în noaptea 22/23 septembrie i-a fost defectat sistemul de frânare al autoturismului personal, iar acesta l-a blocat cu autoturismul pe bărbatul de 34 de ani. În cauză se efectuează cercetări urmând a se lua măsurile legale ce se impun”, au declarat reprezentanții IPJ Maramureș.

Gepostet von Pop Radu Mircea am Sonntag, 27. September 2020

FINTEUȘU MIC. La BEJ Maramureș a fost făcută o sesizare conform căreia în cabina de vot intră mai mult de o persoană.

„La BEJ Maramureș a fost depusă o sesizare cu privire la accesul și prezența în cabina de vot a mai mult de o persoană în timpul exercitării votului / opțiunii electorale. Sesizarea a fost direacționată la poliție”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al BEJ Maramureș. Acesta a mai arătat că „Articol 90 Legea 115/2015 republicată cu modificările și completările ulterioare: (2) Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților”.

LEORDINA. În ciuda vremii nefavorabile, cetățenii din Leordina au ieșit în număr mare pentru a-și exercita dreptul constituțional. În fața secției de votare amenajate la primărie, cozile au fost uriașe, cu toate că reglementările spun că trebuie evitată aglomerația. (Foto – Ioan-Dănuț Dan, Nicu Bizău).

SATULUNG. Situație încurcată la Satulung. Biroul Electoral al unei secții de votare a solicitat închiderea pe toată durata desfășurării alegerilor de azi, 27 septembrie, a unui restaurant aflat la mai puțin de 500 de metri de aceasta (puterile președintelui seciei de votare se întind pe o rază de 500 metri în jurul secției). Cu toate acestea, s-a primit o acuzație de mită electorală.

„A fost sesizată Poliția orașului Șomcuta Mare, care face verificări cu privire la sesizarea primită în vederea luării măsurilor legale”, au arătat reprezentanții IPJ Maramureș.

„Azi, 27 septembrie, ora 11.20, polițiștii din Șomcuta Mare au fost sesizați cu privire la faptul că persoanele care și-au exprimat dreptul de vot, s-au deplasat la un local din apropiere și este posibil ca aceștia să primească mită electorală. Polițiștii ajunși la fața locului, au constatat faptul că la aproximativ 150 m de o secție de votare un local era deschis. După controlul efectuat, polițiștii au fost informați de către președintele Secției de votare, despre faptul că s-a hotărât închiderea localului în cauză, precum și a unui magazin alimentar aflat în apropierea Secției de votare. Având în vedere hotărârea, una din locații s-a conformat, cealaltă fiind deja închisă. Polițiștii continuă verificările”, au anunțat, ulterior, reprezentanții IPJ Maramureș.

MARAMUREȘ. „La data de 27.09.2020, de la începutul procesului electoral şi până la această oră polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureş au intervenit în 17 situații în care au fost semnalate posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine.

În urma verificărilor au fost întocmite două dosare penale, şi au fost sesizate Parchetele aferente, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.800 de lei şi 12 avertismente.

Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale după finalizarea campaniei electorale şi pentru vânzarea de băuturi alcoolice în apropierea secţiei de votare. Cele două dosare penale au fost întocmite pentru infracţiuni electorale ( semnalare vot multiplu), respectiv pentru infracţiunea de lovire si alte violente.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a verifica punctual, cu celeritate, orice sesizare privind încălcarea legii şi pentru a stabili existenţa aspectelor semnalate. Forţele Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente în sistem integrat pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă publică, şi pentru a acţiona eficient în orice împrejurare care poate afecta procesul electoral.

Acolo unde situaţia o va impune, nu vom avea toleranţă faţă de nici o persoană care încalcă prevederile legale şi vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege”, a declarat Ionela Cozma, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș.

Ar mai fi de făcut o precizare în ceea ce privește cele două dosare penale întocmite de polițiștii maramureșeni, astăzi, 27 septembrie.

Dosarul penal pentru vot multiplu a fost întocmit în Vișeu de Sus, iar cel pentru lovire și alte violențe de către polițiștii Secției 4 Leordina.

COLTĂU. La BEJ Maramureș a fost depusă o sesizare cu privire la un transport ilegal de alegatori la o sectie de votare din Coltau. Sesizarea a fost transmisa în conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare la politie pentru competenta solutionare, a transmis Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al BEJ Maramureș.

MARAMUREȘ. „Precizez faptul că de la începutul procesului de votare nu s-au produs evenimente de o gravitate deosebită în planul ordinii publice.

În contextul acestor alegeri a fost constituită o zonă specială de siguranţă publică, pe raza comunei Giuleşti şi 7 zone de risc pe raza oraşului Borşa şi a comunelor Bogdan Vodă, Poienile Izei, Băseşti, Coaş, Valea Chioarului şi Coltău, localităţi unde dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat.
Efectivele M.A.I. implicate astăzi în asigurarea unui cadru normal de desfăşurare a procesului electoral, au acţionat la 440 de secţii de votare şi 76 de Birouri Electorale de Circumscripţie. Au fost instituite 14 filtre rutiere care au acţionat cu 7 aparate radar pe raza întregului judeţ.
Azi, 27 septembrie, poliţia s-a sesizat şi a fost sesizată cu privire la producerea a unui număr de 31 de posibile evenimente în context electoral. Până la închiderea urnelor de vot au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 12.800 de lei şi 14 avertismente.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate au fost întocmite patru dosare penale după cum urmează:
–         Baia Mare un dosar pentru fraudă electorală
–         Vişeu de Sus un dosar pentru fraudă electorală
–         Secţia 4 Leordina două dosare penale, din care unul pentru tentativă la fraudă electorală şi unul pentru infracţiunea de lovire şi alte violenţe.
La nivelul judeţului Maramureş au fost centralizate 3309 de solicitări de urnă mobilă, în 196 de localităţi.
Două dintre persoanele aflate în Centrul de Arestare Preventivă Maramureş şi-au exercitat dreptul la vot cu ajutorul urnei speciale, iar cu privire la cele 11 persoane faţă de care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu nu au fost înregistrate cereri. Misiunea noastră nu se termină odată cu încheierea votării, mai având şi alte atribuţii privind securitatea transportului materialelor rezultate în urma procesului de votare şi a dosarelor întocmite de Birourile Electorale”, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al BEJ Maramureș.
DirectMM.ro

Lasă un comentariu