Share
A început sezonul: Pompierii atrag atenția asupra incendiilor de vegetație uscată

A început sezonul: Pompierii atrag atenția asupra incendiilor de vegetație uscată

Marți, 26 martie, în interval de doar 12 ore, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au fost solicitate pentru stingerea a 4 incendii de vegetație uscată, în localitățile Vișeu de Jos, Târgu Lăpuș și Bogdan Vodă.

Deși acestea nu s-au extins pe o suprafață foarte mare de teren, datorită intervenției prompte a pompierilor, este necesar să reamintim faptul că de la începutul acestui an și până în prezent, forțele de intervenție ale pompierilor militari maramureșeni, avându-i adesea în sprijin și pe pompierii voluntari, au intervenit pentru lichidarea a 47 de incendii de vegetație uscată, care au afectat o suprafață de circa 300 de hectare de teren.

„Atragem atenția asupra faptului că incendiile de vegetație uscată se extind cu repeziciune cuprinzând suprafețe foarte mari, pompierii depunând eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor. Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor și deșeurilor poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții.

Trebuie evitată cu orice preț utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, caniculă sau secetă, la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile, construcții sau fond forestier.

Totodată, le reamintim cetățenilor faptul că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate și a reducerii numărului de incendii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș face apel la cetăţeni, dar și la autoritățile publice locale să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și să manifeste responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind”, transmit reprezentanții ISU Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu