Share
Pompierii atrag atenția asupra riscului de incendii forestiere. În curând începe „sezonul” lor

Pompierii atrag atenția asupra riscului de incendii forestiere. În curând începe „sezonul” lor

Continuă informarea cetățenilor cu privire la riscul incendiilor forestiere. Pompierii atrag atenția asupra importanței prevenirii acestora, a arătat Marian Pițiș, inspectorul șef al ISU Maramureș în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri.

Inspectorul șef al ISU a arătat că în următoarea perioadă de timp vor fi intensificate acţiunile de prevenire a populaţiei, potrivit Agerpres.

„Activităţile de informare preventivă, de informare a populaţiei le vom intensifica în această perioadă, activităţi pe care le desfăşurăm pe parcursul anului în funcţie de situaţia operativă, de tipurile de risc care se manifestă la nivelul judeţului Maramureş. Aşa cum primăvara sau toamna creşte numărul de incendii, arderi necontrolate, vegetaţie uscată, respectiv deşeuri menajere, în activităţile de prevenţie vom implica şi reprezentanţii administraţiei publice locale”, a mai declarat Marian Piţiş.

Şeful ISU Maramureş a constatat că se observă, totuşi, o uşoară scădere a incendiilor de vegetaţie.

Intervenții în caz de cutremure

Deşi judeţul Maramureş nu se află într-o zonă de risc seismic, în caz de necesitate pompierii pot interveni imediat.

„În cazul unui cutremur, suntem o instituţie care intervenim, asigurăm atât măsurile de protecţie civilă prin acţiuni de căutare-salvare persoane rănite, dispărute sub dărâmături, sub elemente de construcţii, asigurarea ajutorului medical calificat, asigurarea stingerii incendiilor care apar datorită seismului sau alte misiuni care trebuie efectuate pentru a gestiona cât mai eficient situaţia de intervenţie”, a mai spus Marian Piţiş.

Incendiile de pădure, mai spune el, sunt cel mai dificil de gestionat ca intervenţie şi cer o durată de timp sporită. „Dacă sunt incendii de litieră, unele se manifestă subteran sau îl stingem pe un versant şi apare în cealaltă parte a muntelui, dar şi incendii datorată doborâturilor. Depinde foarte mult şi de configuraţia terenului, topografia terenului, de cantitate material-combustibil (material lemnos – n.r.) aflate într-o stare uscată, de timpul în care se produc, de evenimentele meteo, direcţia vântului (…). Sunt şi alţi factori care contribuie la iniţierea şi dezvoltarea cu repeziciune (a focului – n.r.) la fondul forestier”, a mai spus el.

Pe 28 februarie este amrcată Săpătmâna Protecției Civile.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu