O demisie care ridică semne de întrebare - 22 minute în urmă
Controale de amploare la operatori de reparații și dezmembrări auto - 24 minute în urmă
300 de metri pătrați de acoperiș au ars într-un incendiu la o hală din Ulmeni - 1 oră în urmă
„Feterele”: Tradiție, muzică și bucurie de Sânziene în Vișeu de Jos - 2 ore în urmă
Două spectacole și o lansare, vineri, la Festivalul ”Atelier” - 2 ore în urmă
20 iunie 2025 – Solstițiul de vară - 2 ore în urmă
Prognoză meteo Maramureș _ 20 iunie 2025 - 4 ore în urmă
„Eminescu în culori” – atelier de desen pentru copii în Târgu Lăpuș - 13 ore în urmă
Baia Mare – Avarie majoră la o conductă de apă potabilă - 14 ore în urmă
Atenționare privind un site fals care imită identitatea ANAF - 14 ore în urmă
”ITP-uri cât mai dese/Cheia marilor succese”
Legea 260/2017 – pe numele ei lung „pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică” – aduce alte noutăți în ce privește Inspecția Tehnică Periodică (ITP).
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 19.12.2017, așa că va intra în vigoare la 20.05.2018. Există însă prevederi care se aplică începând din ianuarie 2018 și, anume, cele care se referă la periodicitatea ITP. Astfel, pentru autoturismele noi, intervalul de efectuare a ITP creşte de la 2 ani la 3 ani, după care revine la doi ani până ce mașinile ating o vechime de 12 ani. La autoturismele cu vechimea de cel puţin 12 ani, intervalul de efectuare a ITP se reduce de la doi ani la un an (cu excepţia vehiculelor de interes istoric).
Chiar dacă reglementarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, ea se va aplica efectiv destul de puțin, deoarece pentru autoturismele aflate în circulaţie, rămâne valabilă data următoarei inspecţii tehnice periodice menţionate pe anexa la certificatul de înmatriculare al vehiculului.
Un specialist în siguranța rutieră a apreciat, la Radio România Actualități, că efectuarea anuală a ITP pentru autoturismele cu vechime de peste 12 ani nu conduce la creșterea siguranței rutiere, ci e doar o măsură prin care să se aducă mai mulți bani la bugetul de stat. Cu alte cuvinte ”ITP-uri cât mai dese/ Cheia marilor succese” pentru buget. Cel de stat, nu cel personal !