Share
S-au închis portițele prin care se putea evita plata impozitului pentru autovehicule

S-au închis portițele prin care se putea evita plata impozitului pentru autovehicule

S-au închis portițele prin care se putea evita plata impozitului pentru autovehicule

Pe siteurile cu vânzări de autoturisme se întâlnesc anunțuri care precizează: „nu s-a făcut modificarea titularului în talon, dar se poate circula cu numerele acestea” sau „nu se plătește impozit”.  Ultima precizare apare mai ales la autoturismele cu cilindree mare și sugerează fie că mașina e înmatriculată pe numele unei persoane scutită de impozit pe mijloacele de transport (persoană cu handicap, revoluționar etc.), fie a fost radiată din evidența fiscală  a vânzătorului și nu a mai fost înregistrată în cea a cumpărătorului. Acest lucru nu va mai fi posibil, după ce guvernul a închis astfel de „portițe” au fost închise prin aprobarea Ordonanței pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. E semn că e foame mare la bugetul patriei!

Risc de suspendare a înmatriculării

Astfel, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se vor înscrie în evidențele autorităţilor competente de înmatriculare, simultan cu menționarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru aceasta, noul proprietar va fi obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. În caz contrar înmatricularea va fi suspendată, ceea ce înseamnă interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public.

Organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar va avea obligaţia de a notifica autoritatea competentă de înmatriculare despre înstrăinarea în termen de cinci zile lucrătoare. Totodată, se propune ca autoritatea competentă de înmatriculare să facă menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

Lasă un comentariu