Share
Deținătorii de câinii periculoși, în vizorul poliției

Deținătorii de câinii periculoși, în vizorul poliției

În perioada septembrie – decembrie,  IPJ Maramureş, împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Asociaţiei Chinologice Maramureş, vor derula acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi. Va fi verificat modul de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al câinilor periculoși și agresivi, iar pentru abateri se vor aplica sancțiuni. Pentru evitarea surprizelor, iată principalele prevederi legale în domeniu.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, definește la art.1)  câinii periculoşi ca fiind cei aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi sau agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie – eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internațională – din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1.  Aceasta trebuie însoțită o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare • efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1,  lit. a) • existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1, lit. a).

În cazul schimbării adresei imobilului unde  e deținut câinele, proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia ca, în termen de 24 de ore, să depună noua adresă la sediul poliţiei în a cărei rază se află aceasta.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Péter Károly

    Asociațiile de proprietari pot fi o sursă de identificare a celor care dețin câini, iar identificarea celor periculoși urmeayă să se facă de către specialiști. E o inițiativă lăudabilă….

    Răspunde

Lasă un comentariu