Share
O monedă veche de aproape 2.000 de ani este exponatul lunii la Muzeul de Istorie și Arheologie

O monedă veche de aproape 2.000 de ani este exponatul lunii la Muzeul de Istorie și Arheologie

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș a ales ca „exponatul lunii martie” – luna femeii – o monedă dedicată unei femei. Moneda o înfățișează pe sora împăratului Traian, Marciana, al cărei nume se traduce prin “cea consacrată, dedicată lui Marte”.

„Moneda face parte din tezaurul monetar roman ce a fost descoperit pe teritoriul satului Oarța de Sus, în locul numit Ogrăzi, în cadrul cercetărilor arheologice desfășurate aici între anii 1985-1986 de către doamna Georgeta Maria Iuga.

În ceea ce privește nominalul monedei, este vorba despre un denar de argint emis de monetăria Romei și care are dimensiunile de 20,7 x 19,8 mm, greutatea de 2,73 g, titlul argintului de 800‰, iar axa monedei este 7.

Pe avers este reprezentat bustul drapat al Marcianei orientat spre dreapta, părul fiind aranjat în bucle spre vârful capului, iar pe cap poartă diademă în formă de semilună. Legenda de pe avers este DIVA AVGVSTA – MARCIANA”, explică Raul Cardoș din cadrul MJIA.

Pe revers, mai arată el, este reprezentată Marciana (sau Vesta) ţinând patera şi sceptru, şezând într-o trăsură trasă de doi elefanţi spre stânga. Legenda de pe revers este EX SENATVS CONSVLTO.

Denarul a fost emis de împăratul Traian (98 – 117 p. Chr.) pentru sora sa, Marciana, după moartea acesteia, undeva după 112 p. Chr., atunci când ea a fost deificată prin decret al senatului (EX SENATVS CONSVLTO) la cererea împăratului, primind astfel și epitetul de DIVA pe lângă cel de AVGVSTA.

Foto. Zamfir Șomcutean

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu