Share
Expoziția ”Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus”

Expoziția ”Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus”

La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, va avea loc, marţi 30 ianuarie, orele 13.00, vernisajul expoziției Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus . Expoziţia îşi propune să prezinte publicului larg tezaurul de denari romani de argint descoperit la Oarţa de Sus, acesta având o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României. Tezaurul este unic din perspectiva descoperirilor similare pe teritoriul actualului judeţ Maramureş. Alături de tezaurele de la Ghirişa I, Ghirişa II și Teceu, cel de la Oarţa de Sus se numără printre cele mai importante tezaure descoperite în afara graniţelor nordice şi nord-vestice ale provinciei romane Dacia.

Cercetările de la Oarţa de Sus – conduse de muzeograful Georgeta Maria Iuga – au început în 1985, după ce o localnică a descoperit trei monede de argint în locul numit Ogrăzi. La cercetări au participat şi copiii membri ai Cercului de Istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În acel loc au fost descoperite 310 monede; 191 în 1985, 113 în 1986 şi 3 în anii de după încheierea cercetărilor arheologice. Există însă opinii potrivit cărora cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, iar monedele identificate reprezintă dor 70-80% din tezaur.

Expoziţia, al cărei curator este muzeograful Raul Cardoș, va putea să fie vizitată la sediul muzeului, de pe strada Monetăriei, nr. 1-3 Baia Mare, de marţi până duminică, între orele 10.00 și 16.30.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu