Un primar de excepție: Simion Pop, fiu al localității Budești, Maramureș - 1 oră în urmă
Elevii maramureșeni, rezultate deosebite la Olimpiada de Chimie - 2 ore în urmă
Apel umanitar: Să donăm și să ne rugăm pentru Cristina Conț, o tânără grav rănită în urma unui accident - 4 ore în urmă
Atenție la căpușe! Medicii au recomandări privind ieșirea la iarbă verde - 4 ore în urmă
Se schimbă legea pentru persoanele cu dizabilități - 4 ore în urmă
Juniorii 4 ai Academiei de Handbal Minaur Baia Mare au reușit să-și asigure calificarea în cadrul turneului final al categoriei - 4 ore în urmă
CS Minaur s-a calificat în Final Four-ul Cupei României - 4 ore în urmă
Trei băieți și trei fete Wild Cats Baia Mare sunt selectați la lotul regional - 4 ore în urmă
Programul Poștei Române de sărbători - 4 ore în urmă
Ce artiști cântă anul acesta la Udătoriul din Șurdești - 4 ore în urmă
Lanțul alimentar județean, de la produsele tradiționale la fermele de struți (GALERIE FOTO)
Săptămâna trecută, în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”, 22 de specialiști din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din Maramureș. Reprezentanți ai Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș, ai asociațiilor de producătorilor locali, ai GAL-urilor și ONG-urilor locale au trecut în revistă situația actuală din Maramureș, cu referire la a agenților economici maramureșeni din sectorul industriei alimentare.
S-a discutat despre cele 65 de produse tradiționale și trei rețete consacrate atestate, despre măsurile de sprijinire și susținere a producătorilor locali , dar și metode de cooperare în vederea pătrunderii pe piața locală, regională, națională și
În cadrul evaluării, au avut loc vizite și întâlniri la agenți economici din sectoarele: lactate, brutărie, carne, creșterea animalelor și păsărilor, precum și în economie socială, implicați din diverse stadii și componente ale lanțului alimentar maramureșean. Deși accentul a fost pus pe produsele tradiționale, a fost vizitată și o fermă de struți, căciți ea face parte din lanțul alimentar județean.
”Bun de Maramureș”
Conceptul ”Bun de Maramureș” a fost prezentat de managerul Proiectului ”FoodChains 4 Europe”, Mihaela Lițe, concept care urmează a fi concretizată prin acest proiect. Această etichetă reprezintă o garanție oferită de CJ Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.
Seminarul inter-regional de învățare ”Tradiție și Inovare”, derulat la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare a adus în atenție rezultate ale unor proiecte de cercetare în domeniile gastronomie moleculară, alimentație dietetică, ambalarea produselor alimentare, inovarea produselor tradiționale.
La finalul celor cinci zile de proiect s-a lăsat cu analize, recomandări și plăcute concluzii.