Share
Cronologie Maramureș: Cum am ajuns de la un caz confirmat la 16.700 și de la un deces la aproape 700. Vezi evoluția pandemiei într-un singur an

Cronologie Maramureș: Cum am ajuns de la un caz confirmat la 16.700 și de la un deces la aproape 700. Vezi evoluția pandemiei într-un singur an

În 27 februarie 2020, s-a pus, pentru prima dată, problema ca un maramureșean să aibă COVID-19. În 28 februarie 2020, a venit și confirmarea. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost primul cetățean din județ infectat cu noul coronavirus. Iată cum a evoluat pandemia, în județul nostru, într-un singur an!

În data de 28 februarie 2020, pentru prima dată, Maramureșul întâlnește pericolul infecției cu COVID-19. Un bărbat din Maramureș a devnit cazul #2 în România. Maramureșeanul venise din afara zonei carantinate din Italia, fiind confirmat cu noul coronavirus la un laborator din Timișoara. A fost internat, inițial, în Baia Mare, după care a fost transferat la Cluj, unde a și primit tratamentul, pandemia fiind atunci în stare incipientă. A fost internat în secția clinică pe circuit separat. Avea dificultăți ușoare de respirație la efort în cazul deplasării, manifestări de astenie, fără a se afla în stare gravă.

În 15 aprilie, CJSU Maramureș confirmă primul caz de deces cauzat de COVID-19 în Maramureș. Acesta a survenit în 13 aprilie și este vorba despre un bărbat în vârstă de 62 de ani din Poienile Izei. La scurt timp, au fost confirmate cazurile doi și trei, un bărbat în vârstă de 74 de ani din Fărcașa și o femeie în vârstă de 70 de ani din Rona de Jos, decedați în 2 și 22 mai. În 2 iulie, a fost înregistrat al șaptelea caz de deces, cel al unui medic de familie din Satulung. Din păcate, era doar începutul unui coșmar din care voiam, cu toții, să ieșim cât mai curând. De asemenea, tot din păcate, măsurile de relaxare instituite în 15 mai nu aveau decât să conducă la o creștere la nivel național a cazurilor confirmate de COVID-19, dar și a deceselor. Eram în valul doi.

Toamna a fost una extrem de dificilă, în Maramureș. Țara noastră a rămas pe un plafon periculos, cu 9.000 – 10.000 cazuri noi pe zi. Nici Maramureșul nu a făcut notă discordantă. S-au înregistrat recorduri de noi cazuri în octombrie-decembrie, însă pericolul tot nu a fost înțeles. A fost depășită bariera de noi 200 cazuri la începutul lui noiembrie, recordul fiind înregistrat în 3 noiembrie, 254 noi cazuri. Conform GCS, ar fi de consemnat ziua de 6 noiembrie, cu 290, dar autoritățile maramureșene au motivat reevaluarea statisticii. Chiar și așa, au fost zile întregi cu peste 170-190 și peste 200. Situația s-a liniștit ulterior, ca apoi să explodeze din nou. Începutul anului 2021 nu a adus foarte multă liniște, cu toate că a început campania de vaccinare. Am avut, din păcate, recorduri la decese, câte 12 în zilele de 12, 15 și 23 februarie. Maramureșul a urcat pe locul întâi la acest capitol în țară mai multe săptămâni la rând, fapt dovedit de INSP, ceea ce ne determină să credem că ceva nu este în regulă.

Speranța a venit de la vaccinare, dar soluția este una pe termen lung, până când va fi imunizat un procent semnificativ din populație. Concret, acțiunea a debutat în 27 decembrie 2020, cu angajații spitalului-suport TBC, ca ulterior să continue cu cadrele medicale și angajații din sistem. Din 15 ianuarie, au putut fi imunizați și cei din categoriile considerate de risc, peste 65 ani sau cu probleme deosebite de sănătate, respectiv cei din categoriile considerate esențiale. În ceea ce privește a doua categorie, s-au făcut modificări, astfel că unii au rămas, discret, pe dinafară. Cert este că, până în prezent, cifrele arată așa: 16.731 cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, 688 decese. Cât despre vaccinare, statistica spune așa: 44.261 de persoane (prima doză + rapel). „Dintre acestea, 25.386 persoane au fost vaccinate cu prima doză, respectiv 18.875 persoane au fost imunizate și cu a doua doză. Cu vaccinul PfizerBioNtech au fost imunizate 40.451 persoane, cu vaccinul Moderna 1.970 persoane, iar cu vaccinul AstraZeneca 1.840 persoane. Însă, așa cum am spus și înainte, istoria încă se scrie!… Vine valul trei?

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu