Share
„Muzicanții din Chioar” – un proiect îndrăzneț lansat de câțiva copii talentați și iubitori de folclor

„Muzicanții din Chioar” – un proiect îndrăzneț lansat de câțiva copii talentați și iubitori de folclor

„Muzicanții din Chioar” – așa se numește proiectul lansat recent de cinci copii talentați din Maramureș. Pasiunea lor pentru muzică și folclor i-a reunit și avem încredere că vor ajunge departe!

Inițiativa a pornit de la Răzvan Cizmar (13 ani), un tânăr artist despre care am scris în repetate rânduri. Ne bucură când vedem că tinerii din ziua de azi au încă asemenea preocupări!

„Despre proiectul „Muzicanții din Chioar” vă pot spune următoarele lucruri: a luat naștere din dorința de a promova alături de mine tineri artiști, copii care iubesc muzica populară și care își arată dragostea față de folclor prin dăruirea cu care cântă, prin seriozitatea pe care am văzut-o la ei, atunci când repetau pentru diferite spectacole, pe care le aveau pe scenele pe care am fost și eu prezent!

Ca o paranteză, vreau să vă spun că cei care fac munca cea mai grea pe scenă sunt cei din spatele soliștilor, instrumentiștii, care deseori nu se văd sau se văd doar parțial, iar aplauzele se duc toate spre cel care cântă, de multe ori nici nu se gândește lumea la instrumentiști!

Spun aceste lucruri deoarece eu am trăit cele relatate mai sus, din ambele posturi, atât ca solist cât și ca instrumentist!

Acestea ar fi câteva motive pentru care am vrut să scot în fața celor care mă îndrăgesc și mă apreciază, instrumentiști tineri ai Maramureșului, din zona noastră, din Țara Chioarului.

Un alt motiv ar fi acela că doresc să găsesc instrumentiști buni, care să fie alături de mine, pentru a mă ajuta să parcurg cât mai frumos acest drum pe care am pornit, drumul cântecului popular.

Am pornit proiectul cu câțiva prieteni, pe care i-am urmărit pe tot parcursul activității lor artistice și am considerat că sunt ceea ce trebuie pentru a începe acest proiect și anume:

Rareș Lukacs – vioară
Patrick Opriș – orgă (acordeon)
David Covaciu – saxofon
Lucas Opriș -vioară

Numele proiectului mi-a venit așa pe moment și m-am gândit că termenul de „muzicanți” este cel mai potrivit, deoarece prin acest termen au fost catalogați interpreții adevărați de muzică autentică românească, din cele mai vechi timpuri, dar acest termen, din păcate, a fost înlocuit de diferite cuvinte care poate că sună mai bine, dar nu știu dacă sunt neaparat și mai reprezentative pentru breasla noastră”, declară Răzvan Cizmar.

Întrebat care sunt planurile lor de viitor, acesta precizează:

„Planuri de viitor avem multe, sperăm să le putem și realiza, în primul rând vrem să devenim buni, să creștem frumos, atât ca adulți cât și ca interpreți de muzică populară, apoi ce a rândui Bunul Dumnezeu!

Pe viitor s-ar putea să ne mărim echipa, suntem deschiși la venirea de copii noi în grupul nostru, singura condiție este să dovedească că își doresc să pună umărul la dezvoltarea acestui proiect, prin seriozitate și muncă continuă!”.

Le dorim mult succes!

L.C.H.

Citește și

De vorbă cu Răzvan Cizmar despre cele două mari pasiuni ale sale – muzica și animalele


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu