Share
Autenticitate și drag de folclor: Grigore Stan din Săpânța, un tânăr talentat de care, cu siguranță, vom auzit tot mai des

Autenticitate și drag de folclor: Grigore Stan din Săpânța, un tânăr talentat de care, cu siguranță, vom auzit tot mai des

Cum spuneam și cu alte ocazii, Maramureșul are foarte mulți copii harnici și talentați. Indiferent că e vorba de concursuri sau olimpiade școlare, de festivaluri de muzică sau concursuri de desen, maramureșenii sunt mereu printre cei fruntași.

Azi vă prezentăm un tânăr la început de drum, dar care promite multe. Este vorba despre Grigore Adrian Stan din Săpânța (14 ani). De la o vârstă fragedă, 5-6 ani, acesta a început să studieze vioara alături de tatăl său. Menționăm că tatăl lui nu are o școală în domeniu, ci talent nativ și cântă de tânăr și el. Pentru a se perfecționa, Grigore a fost îndrumat spre un profesor, astfel că cel care îl învață acum este Ioan Dunca din Sighetu Marmației.

Pe lângă vioară, Grigore cântă și vocal, din plăcere, la unele evenimente. Așadar, putem spune că dragostea pentru muzica tradițioanală a venit de la sine, trăind într-un mediu autentic maramureșean.

Grigore face parte și din Ansamblul „Săpânțeana”, condus de Irina și Ioan Todiuț Pop, doi oameni care iubesc și duc mai departe frumoasele tradiții maramureșene și susțin tinerii talentați.

Până acum, Grigore Stan a participat la câteva concursuri, reușind să obțină premii importante: Premiul I la Concursul de interpretare vocală și instrumentală a cântecului popular „Viorel Costin” din Sighetu Marmației 2023, la categoria instrumentiști; Premiul II la același concurs, în 2022; Premiul Special la un eveniment de la Nănești, în 2023.

În ceea ce privește planurile de viitor, acestea includ bineînțeles muzica. Dorește să-și dezvolte acest dar frumos pe care îl are și ar vrea foarte mult să ajungă un profesor de muzică, dar și să facă parte dintr-o formație.

Chiar zilele trecute, pe rețelele de socializare a fost postat un mesaj frumos referitor la Grigoriță, așa cum îi spun apropiații.

„Globalizarea, mediatizarea intensă din ultimul timp, așa-zișii poeți, compozitori și orchestratori… sonorizări și volume excesive, negativele de la spectacole, înlocuirea/excluderea instrumentelor tradiționale, toate acestea au avut doar efecte negative asupra folclorului maramureșean (și nu numai), creând o piață “pseudo-folclorică” care distruge și falsifică tocmai creația folclorică și autenticitatea lui… Am uitat să ne bucurăm de vocile simple, autentice de la sate…, de glasul și dulceața ceterii de “oarecând”…, de versurile cu mesaje atât de profunde… Întâlnind tineri ca și Grigoriță (și știu că sunt foarte mulți), cu atâtă autenticitate în voce și drag de folclor, cred ca mai avem șanse să ne revenim… Doar trebuie să îi găsim… și dacă totuși i-am găsit, să îi promovăm, să îi susținem!”, a scris Gheorghe Kohut, artist maramureșean și membru al Grupului Iza.

Îl felicităm pe Grigore, îi dorim mult succes și împlinirea tuturor dorințelor!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu