Share
10 tineri din Cavnic au participat, în Ungaria, la un proiect privind dezvoltarea abilităților antreprenoriale (GALERIE FOTO)

10 tineri din Cavnic au participat, în Ungaria, la un proiect privind dezvoltarea abilităților antreprenoriale (GALERIE FOTO)

Zece tineri din cadrul clubului “Rainbow” al Colegiului Economic “Pintea Viteazul” din Cavnic – Mălina Balog, Liana Costinar, Carla Ilieș, Roxana Gaiu, Karola Mottl, Melania Ungur, Alexandru Nan, Remus Țmor, Marcel Varga, Robert Vinț – au participat în perioada 21-31 iulie, în Kallosemjen (Ungaria), la o acțiune prevăzută în proiectul “Developing 21st century entrepreneurial skills” (Dezvoltarea abilităților antreprenoriale pentru secolul XXI).

Proiectul a fost propus din nevoia de a le oferi tinerilor competențe utile pentru viitorul lor, acesta fiind destinat celor care provin din cele trei asociații partenere – Ungaria (țara gazdă), România și Turcia. Finanțarea a fost asigurată de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie 1.

Însoțiți de doi lideri de grup – Mirela Mereuț și Claudia Stoica – tinerii din Cavnic au participat la numeroase activități integrative prin metode non-formale, au învățat și exersat jocuri de logică, au participat la un atelier de robotică. De asemenea, fiecare țară a organizat o seară culturală. În seara românească s-au prezentat câteva dansuri moroșenești și străinii au avut ocazia să guste slănină cu ceapă, cârnați, salam de biscuiți și cozonac.

Tinerii maramureșeni se declară încântați de experiență și spun că au avut multe de învățat. „Mărturisesc că acest proiect de schimb de tineri mi-a lărgit aria de cunoaștere, atât prin descoperirea de noi tradiții și obiceiuri, cât și prin acumularea de informații utile pentru domeniul antreprenoriatului. Am cunoscut mulți oameni noi cu care am legat prietenii și mi-am dezvoltat în același timp competențele digitale, sociale, de comunicare. În comparație cu un proiect școlar, un astfel de proiect îți oferă ocazia de a te apropia mult mai mult de ceilalți participanți. Toți am locuit zece zile în același hostel, petrecând fiecare clipă împreună“, a declarat Karola Mottl.

„Pentru mine acesta a fost primul și sper că nu și ultimul schimb de experiență într-o țară străină. Încă din prima zi am avut parte de o primire călduroasă. Prin intermediul activităților de proiect mi-am dezvoltat diferite abilități cum ar fi munca în echipă, competențele digitale prin construirea unei clădiri în Minecraft și prin programarea unor roboți. Am avut ocazia să învăț și despre alte tradiții în serile culturale, dar și în privat, la hostel. Sincer, o sa îmi lipsească toți prietenii mei noi!”, mărturisește și Robert Vinț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu