Share
Copil talentat: Andrei-Ionuț Rad a obținut Trofeul Festivalului Lira la secțiunea muzică populară

Copil talentat: Andrei-Ionuț Rad a obținut Trofeul Festivalului Lira la secțiunea muzică populară

În perioada 16-19 noiembrie, Casa de Cultură Tăuții-Măgherăuș a găzduit a XI-a ediție a Festivalului Lira.

Acesta s-a desfășurat pe mai multe secțiuni: Principale – muzică populară, muzică ușoară, debut – „pași spre scenă”; Suplimentare – doine, după cortină – „vreau să arat că pot!”. Au participat foarte mulți copii și tineri talentați din întreaga țară.

Anunțăm cu bucurie câștigătorul trofeului pentru muzică populară. Este vorba despre Andrei-Ionuț Rad (10 ani) din Coaș.

„Andrei a concurat la secțiunea muzică populară unde a obținut Lira grupei la categoria de vârstă 10 ani. La final, contorizându-se notele, s-a constatat că a avut cea mai mare notă de la secțiunea muzică populară, respectiv, 9,95, astfel obținând Marele Trofeu”, precizează mama micului artist.

Andrei este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare. Pasiunea pentru muzică a descoperit-o de la o vârstă fragedă. Face canto popular cu prof. Mihaela Iacob-Dan de la vârsta de 5 ani, la Școala Populară de Arte „Liviu Borlan” Baia Mare, și cu prof. Mihaela Bob-Zăiceanu de la Liceul de Arte Baia Mare.

„Talentul muzical îl moștenește de la bunica maternă, Iuliana, cea care îi compune și versurile melodiilor personale. Nu demult a scos un duet cu bunica (se poate viziona aici).

Pasiunea pentru muzică i-a fost descoperită de la grădiniță, de către doamnele educatoare Elvira Moșuț, respectiv Maria Dărăban, acestea oferindu-i și numeroase articole vestimentare vechi din costumul popular pe care el îl poartă la concursuri, festivaluri sau evenimente la care cântă”, precizează Andreea Rad, mama băiatului.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase concursuri și festivaluri unde a obținut premii importante, dar a apărut și în emisiuni ale posturilor TV locale și naționale. Amintim câteva: Concursul „Zestrea Neamului” sezon 3 – Premiul de Popularitate (Etno TV); „Cât îi Maramureșu'” – concurs organizat de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, cu orchestra căruia a cântat pe scenă de nenumărate ori la invitația managerului Iuliana Maria Dragoș. A mai participat la celelalte ediții ale Festivalului Lira, obținând Lira grupei și Premiul 1. Premiul 1 a luat și la Festivalul-Concurs Național „Fii star în țara ta”. A mai fost invitat special în anul 2019, de către Paul Ananie, în Gala Magazin Folcloric, unde a cântat o melodie proprie și una în duet cu acesta.

Andrei e un copil vesel și foarte activ, participând la numeroase activități.

„Face și vioara, e anul 1 la Școala Populară de Arte „Liviu Borlan” Baia Mare, prof. Dan Daniel. În trecut, a făcut ore de vioară cu Flaviu Dan.

Mai face și dansuri populare la Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, la Coconii Maramureșului, instructor prof. Adrian Sabău și, de asemenea, face parte din Ansamblul „Dorulețul” din Coaș, coordonat de doamna Amalia Mureșan.

Face parte și din corul bisericii din localitatea natală, Coaș, și, de cele mai multe ori, duminica merge și cântă în strană alături de ceilalți cântăreți”, mai precizează mama lui Andrei-Ionuț Rad.

Îl felicităm pentru premiul obținut în acest weekend, dar și pentru tot ce a realizat până acum! Mult succes în continuare!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu