Share
6 aprilie- Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace (ONU)

6 aprilie- Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace (ONU)

Anual, la 6 aprilie, este marcată Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ce reprezintă o oportunitate de a recunoaşte rolul pozitiv pe care sportul şi activitatea fizică îl joacă în comunităţile şi în vieţile oamenilor din întreaga lume. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat, la 23 august 2013, ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace. Aceasta a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea asupra progresului drepturilor omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice.

Sportul şi jocul, pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sunt drepturi ale omului, care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. Sportul reprezintă o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media.

„Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială” – Rolul sportului în ceea ce priveşte progresul social / Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu