Share
Tânăr model: Alex Ionuț Pop, maramureșeanul care a adunat sute de mii de oameni în comunitatea „Vorbește corect gramatical” (FOTO)

Tânăr model: Alex Ionuț Pop, maramureșeanul care a adunat sute de mii de oameni în comunitatea „Vorbește corect gramatical” (FOTO)

Despre Alex Ionuț Pop, maramureșeanul care „luptă” pentru limba română am mai scris. Însă, astfel de tineri merită promovați și susținuți constant.

De câțiva ani, acesta coordonează proiectul „Vorbește corect gramatical”. Nu e profesor de română, însă iubește această limbă și încearcă prin diverse activități inedite să-i facă și pe alții să ajungă la acest sentiment.

„Mă numesc Alex Ionuț Pop, sunt din Tăuții de Sus și am 27 de ani. Sunt absolvent al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, iar studiile de licență le-am făcut în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, specializarea: Ingineria produselor alimentare. Studiile de masterat le-am urmat în cadrul aceleiași Universități, iar acum profesez în domeniu. Deci, nu sunt profesor de limba română, dar iubesc limba română, iar timpul meu liber se rezumă, pe lângă alte activități, la VCG!

Proiectul VCG a luat amploare în anul 2014. Primesc multe mesaje în care oamenii mă întreabă cum a luat naștere acest proiect, iar eu mereu le spun: „Totul a început de la un simplu „vroiam”… chiar așa este, de la un simplu ,,vroiam” (forma corectă: voiam/vream) pe care l-am zărit pe Facebook în perioada aceea. Să scrii și să vorbești corect trebuie să fie ceva normal, un om care îndeplinește aceste două condiții va avea multe de câștigat! Nu trebuie să ieșim în evidență cu bunuri materiale, ci cu inteligența noastră, prin intermediul ei, fiecare dintre noi poate clădi ceva frumos!

Am început cu diverse postări ale unor greșeli des întâlnite în limbajul cotidian, ca apoi, să continui prin a lămuri aspecte mult mai complexe și complicate ale gramaticii limbii române. Totodată, am promovat și încă promovez intens cititul, prin diverse campanii, concursuri și colaborări cu edituri importante de pe piața românească (Editura ALL, Editura Corint, Editura NICULESCU, Editura FOR YOU, Editura Herald, Editura Univers Enciclopedic)”, a declarat tânărul.

Peste 100.000 de urmăritori pe pagina de Instagram

Comunitatea VCG este una mare deja. „Data de 28 ianuarie 2022 a fost o dată specială pentru mine, deoarece am atins un număr de 100.000 de urmăritori pe pagina de Instagram (acum suntem peste 102.000 de urmăritori). Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au încredere în această pagină, citesc informațiile postate și răspund la testele recapitulative săptămânale pe care le afișez la ,,Povestea mea”. Curând, pagina de Facebook atinge numărul de 410.000 de aprecieri. Sunt fericit să văd că munca mea este în beneficiul oamenilor”,  spune Alex.

Pe lângă munca pe care o depune zi de zi pe pagini, maramureșeanul a organizat și alte câteva concursuri și activități pentru elevi.

„Am început încă de anul trecut o campanie prin care doresc să îi motivez pe absolvenții claselor gimnaziale să citească. Aleg, în fiecare an școlar, o clasă de a VIII-a și le pregătesc pachete cu cărți. Anul acesta, o altă școală va fi vizitată de mine. Primesc numeroase mesaje de la copiii de clasa a VIII-a (atât de la Baia Mare, cât și din țară) în care îmi scriu să-i vizitez și să-i ajut cu sugestii privind rezolvarea subiectelor, dar și cu sprijin moral.

Am reușit, în anul 2021, să organizez pe Câmpul Tineretului de la Baia Mare o activitate frumoasă. Mă bucur că au fost copiii receptivi la jocul gramatical. De asemenea, vara aceasta va fi plină de reuniuni ce au la bază scopuri educative (lecții, concursuri și jocuri gramaticale).

Anul trecut am reușit să organizez un concurs național de creație literară ,,Scrisoare gramaticală către Moș Crăciun”, a fost prima ediție și, totodată, una de succes. Am primit 574 de scrisori pe care am reușit să le citesc atât eu, cât și comisia care a desemnat câștigătorii. Premianții au fost anunțați pe paginile de socializare, iar scrisoarea câștigătoare a fost publicată pe blogul VCG. Am acordat premii consistente (cărți, dulciuri și bani) cu ajutorul sponsorilor (Editura Niculescu, Editura Corint și buna mea prietenă, din Republica Moldova, Mirela). Anul acesta, doresc să organizez ediția de vară (încă mă gândesc la o temă), dar și ediția a II-a de iarnă. Nu m-am așteptat să primesc atât de multe scrisori, am rămas plăcut surprins și vreau să le mulțumesc, în primul rând, tuturor copiilor care au participat, iar în al doilea rând, profesorilor cu care am ținut legătura în permanență (unii dintre copii nu au avut posibilități să trimită scrisoarea în format electronic). Am postat poze cu toți copiii, deoarece i-am rugat să-mi trimită pentru a-i cunoaște și eu”, precizează maramureșeanul.

Despre Căsuța VCG

Și dacă nu v-ați dat încă seama cât de implicat e Alex și cât își dorește să ajute, vă mai spunem ceva. În vara anului trecut a confecționat o căsuță și a umplut-o cu multe cărți. Cei care trec prin Tăuții de Sus se pot opri să ia una. O pot împrumuta doar sau păstra dacă doresc.

„Căsuța VCG” (așa cum am numit-o) a venit tot din această idee de a ajuta. Sunt mulți care poate nu au posibilitatea de a-și achiziționa o carte, dar își doresc să citească. Eu aștept pe toată lumea să vină (Tăuții de Sus, Strada Pietrarului, Nr. 3), să împrumute sau chiar să ia cartea, GRATIS! Dacă sunt persoane care își doresc foarte mult o carte, iar în momentul respectiv nu se găsește în căsuță, să-mi spună, iar eu voi face tot posibilul să o aibă.

Cărțile ne unesc, mereu afirm acest lucru. Copilașii sunt cei mai fericiți când ajung la ea și sunt mândri de cartea aleasă, mai ales că o pot lua acasă. Când vin de la serviciu, privirea mea este ațintită asupra ei, îmi dau seama dacă cineva a vizitat-o și mereu zâmbesc, spunându-mi: ,,Astăzi, încă o carte a făcut fericit/ă pe cineva.” Am primit și colete cu cărți de la oameni pe care le pun treptat în căsuță.

Mulțumesc tuturor celor care urmăresc și apreciază paginile VORBEȘTE CORECT GRAMATICAL! Și nu uitați: SĂ VORBEȘTI ȘI SĂ SCRII CORECT, NU ESTE O OPȚIUNE, CI O CONDIȚIE!”, transmite Alex Ionuț Pop.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu