Share
„Ștefeta Veteranilor”: Cine sunt cei șapte maramureșeni care au alergat pe distanța Baia Mare – Satu Mare (GALERIE FOTO)

„Ștefeta Veteranilor”: Cine sunt cei șapte maramureșeni care au alergat pe distanța Baia Mare – Satu Mare (GALERIE FOTO)

Voluntari ai grupului „Invictus România” participă, în perioada 13 – 25 octombrie, la ediția a VII-a a „Ştafetei veteranilor”.

Evenimentul este organizat în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, pe 25 octombrie. Participă alergători din viaţa civilă, militari în activitate, în retragere sau în rezervă, precum şi militari răniţi în teatrele de operaţii. Evenimentul este  dedicat eroilor României şi spiritului de sacrificiu, curajului, rezistenţei şi ambiţiei militarilor răniţi în teatrele de operaţii. Activitatea se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, stabilite de către autorități, în actualul context epidemiologic.

Acţiunea presupune purtarea unei ştafete reprezentate de una dintre culorile drapelului tricolor – albastru, galben şi roşu, prin alergare pe trei trasee (însumând peste 1.000 de kilometri), toate având ca destinaţie finală oraşul Carei, eliberat de sub ocupaţie străină la 25 octombrie 1944.

Traseele se vor reuni la Carei, de Ziua Armatei României, întregind drapelul tricolor.

  • Traseul albastru acoperă vestul ţării şi a început din Reşiţa pe 21 octombrie, cu etape la Timişoara – 21/22 octombrie, Arad – 22/23 octombrie, Oradea – 23/24 octombrie şi Carei – 25 octombrie
  • Traseul galben a început în Tulcea pe 13 octombrie, a trecut prin Babadag – 13 octombrie, Constanţa – 13/14 octombrie, Călăraşi – 14/15 octombrie şi a ajuns în Bucureşti, în noaptea de 15/16 octombrie; continuă prin Ploieşti – 16/17 octombrie, Braşov – 17/18 octombrie, Cincu – 18/19 octombrie, Sibiu 19/20 octombrie, Alba Iulia – 20/21 octombrie, Câmpia Turzii – 21/22 octombrie, Cluj-Napoca – 22/23 octombrie, Zalău – 23/24 octombrie şi va ajunge în Carei, în 25 octombrie
  • Traseul roşu – startul din Sighişoara pe 19 octombrie. Traseul include Târgu Mureş – 19/20 octombrie, Vatra Dornei – 20 octombrie, Bistriţa – 20/21 octombrie, Dej – 21/22 octombrie, Baia Mare – 22/23/24 octombrie, Satu Mare – 24/25 octombrie şi Carei – 25 octombrie.

Cei șapte voluntari Invictus din Baia Mare au purtat, în alergare, ștafeta roșie – una dintre nuanțele drapelului tricolor –  care ne amintește de sacrificiul suprem al înaintașilor noștri. Alături de militari în activitate și în rezervă, au fost și oameni care, deși nu poartă ținuta și însemnele forțelor armate, poartă în suflet valorile acestui neam, dragostea de țară și respectul pentru înaintașii noștri.

  • Mureșan Mihai, Boga Gavril și Biro Alexandru sunt cei trei militari din cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc “Maramureș”, de neoprit în alergare pentru a-și împlini misiunea de a onora sacrificiul suprem al eroilor neamului romanesc;
  • După o carieră militară de peste 26 de ani în Armata României, în care a ocupat nenumărate poziții fruntașe la mai multe competiții sportive, Mircea Pocol, actualmente militar in rezerva, a contribuit decisiv la victoria echipei băimărene în finalizarea cursei spre penultima destinație a Ștafetei Veteranilor Invictus;
  • Chiar și după 24 de ore de muncă în gestionarea situațiilor de urgență, ca pompier militar în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș, Csaba Deak Crăciun nu a ales să se odihnească, ci să își servească, în continuare patria, luptând cu distanța, ca și cu focul, din respect pentru colegii militari răniți sau plecați prea devreme dintre noi;
  • Jurnalistă experimentată și înotătoare de performanță, din respect pentru sport și pentru eroii neamului, Delia Kovacs a alergat la Ștafeta Veteranilor, sperând că gestul ei va rămâne mărturie în timp și va constitui un exemplu pentru tinerele generații ca, atunci când vor întâlni un obstacol, să nu renunțe. “Dacă îți dorești cu adevărat, vei putea merge mai departe “, a spus campioana noastră;
  • Cristina Miia, rezevist voluntar în Armata României, este cel de-al șaptelea membru al Ștafetei Veteranilor Invictus din Baia Mare. Cu toate că am lăsat-o la sfârșit, rolul ei a fost unul extrem de important și anume acela de a coagula minunata echipă Invictus de la Baia Mare.
În drumul lor, de la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare, până la sediul Batalionului 52 Geniu “Tisa” din Satu Mare, unde au predat Ștafeta spre a fi purtată mai departe la Carei, de Ziua Armatei României, voluntarii invictus băimăreni au adus onorul eroilor neamului, la monumentele dedicate acestora, întâlnite pe traseu.
Voluntarii au alergat cu gândul și la militarii răniți, recent, în teatre de operații și speră ca efortul nostru, al tuturor, să fie simțit ca o recunoaștere a jertfei făcuta de eroii neamului românesc, de ieri și de azi.

Lasă un comentariu