Share
„Maramureș, sfânt pământ”: Tânăra Iulia Ioana Vlad și-a lansat primul cântec; Versurile au fost compuse de arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu (FOTO)

„Maramureș, sfânt pământ”: Tânăra Iulia Ioana Vlad și-a lansat primul cântec; Versurile au fost compuse de arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu (FOTO)

Pe Iulia Ioana Vlad v-am mai prezentat-o. Are 14 ani, este din Baia Mare și e foarte talentată. Deși e tinerică tare a participat până acum la numeroase concursuri și festivaluri de unde n-a venit niciodată cu mâna goală.

Este prezentă des alături de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului (dirijat de arhid. Adrian Dobreanu) și tocmai de aceea ne-am obișuit cu ea cântând muzică bisericească. Ieri, 10 iulie, și-a lansat primul cântec. E despre Maramureș și sună tare bine.

„«Maramureș, sfânt pământ » este prima mea melodie, ce vorbește despre frumusețea Maramureșului voievodal și onorează tradițiile și obiceiurile moroșenilor.

Pentru mine, Maramureșul reprezintă o bucată de pământ sfânt, desprinsă din Rai, datorită credinței, tradițiilor și obiceiurilor, lucruri care sunt păstrare cu sfințenie. De aceea, am ales ca prima mea hore să vorbească despre splendoarea Maramureșului și despre tot ce reprezintă acesta.

Maramureșul nostru a ajuns să fie iubit de românii din fiecare colț al țării, ca urmare părintele arhidiacon Adrian Dobreanu, originar din Moldova, și-a exprimat dragostea față de plaiurile maramureșene compunând versurile pe care eu le cânt, iar pe aceasta cale îi sunt recunoscătoare. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect” – spune Iulia.

„Oamenii de aici sunt la fel de credincioși, la fel de calzi și primitori, cu multă dragoste față de Dumnezeu și de Biserică”

A fost o surpriză pentru noi să aflăm cine a compus aceste versuri, iar apoi l-am rugat pe autor să ne spună mai multe.

„Inspirația acestor versuri a fost ceva de moment. Însă, a compune versuri, nu e ceva nou pentru mine, am făcut acest lucru și în liceu. Astfel, știam că Iulia își dorește o piesă a ei, proprie, și m-am gândit să încerc să o ajut. La o parte din versuri a contribuit și ea. Pot să spun că m-au inspirat cuvântările Preasfințitului Părinte Iustin despre Maramureș, despre frumusețea lui, despre oamenii cuminți și credincioși și că acest pământ păstrează cu sfințenie credința ortodoxă, chiar dacă ea a fost știrbită pe alocuri de unele influențe. Ce este sfânt, rămâne sfânt; doar necredință noastră mai poate schimba lucrurile în rău, dar să nu fie, exact cum spunea și ierarhul nostru”.

Eu fiind din zona Moldovei, a Neamțului, m-am regăsit aici, în această zonă a Maramureșului. Oamenii de aici sunt la fel de credincioși, la fel de calzi și primitori, cu multă dragoste față de Dumnezeu și de Biserică. Pot spune că Maramureșul și Moldova sunt tărâmuri sfinte, încărcate de istorie și se aseamănă foarte mult!” – precizează arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu.

În continuare, părintele arhidiacon spune: „Astfel de versuri așezate pe o linie melodică atent alcătuită le pot interpreta doar cei care simt cu adevărat credința în Dumnezeu, tradițiile sfinte și bunele obiceiuri care se oglindesc în Maramureșul Voievodal. O astfel de persoană este și Iulia Ioana Vlad, pe care am cunoscut-o de când am venit în Baia Mare. Și, cu siguranță, nu este nimic întâmplător, deoarece știm faptul că Dumnezeu, la momentul potrivit, intervine în viața noastră și ne scoate în cale acești tineri talentați. Mă bucur mult pentru Iulia, fiindcă este o persoană talentată și deosebită, fiind apreciată atât în zona noastră, cât și pe plan național.

Suntem conștienți de faptul că astfel de lucruri frumoase care se petrec în viața unui astfel de artist în devenire nu ar fi posibile și fără sprijinul celor din jur, a celor dragi, a dascălilor care îi îndrumă pașii Iuliei și pe care aș dori să îi menționez: doamna profesor de canto popular Diana Cîrlig, pentru frumoasele emisiuni de la Hora Tv, alături de Ionuț Bledea, care mereu o sprijină și o susține; doamna Iuliana Maria Dragoș, directorul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” pentru bunăvoința, încrederea și șansa acordată ca Iulia să fie prezentă pe scenă la anumite spectacole, unde a evoluat cu mult succes; nu în ultimul rând, suntem alături și noi, membrii Grupului psaltic „Theologos”, unde, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin – ierarhul tinerilor – Iulia mai interpretează la strană câte o cântare bisericească, bucurând astfel sufletele multor credincioși”.

Noi ce am mai putea spune? Doar felicitări și la cât mai multe astfel de proiecte! Mai jos aveți piesa.

L.C.H.

Lasă un comentariu