Share
Ginecolog pensionar, actor amator. Primul său film a fost premiat la Hollywood

Ginecolog pensionar, actor amator. Primul său film a fost premiat la Hollywood

A fost unul dintre cei mai cunoscuți medici ginecologi din Baia Mare, a adus pe lume mii de copii de-a lungul carierei sale și a salvat probabil alte mii de femei. Însă la un moment dat, cariera de medic ginecolog s-a încheiat. Medicul Pop Cornel s-a pensionat, însă Omul Pop Cornel a continuat să se simtă „tânăr și neliniștit”. Nu s-a mulțumit cu o viață comună de pensionar, așa că și-a căutat constat alte și alte activități. „Nu mă mulțumește să pierd vremea toată ziua, să joc table în fața blocului cu vecinii”, obișnuia să le spună copiilor lui.

Acum, la cei 84 de ani, se poate lăuda deja cu rolul făcut în filmul „În umbra lui Shakespeare”, produs de băimăreanul Walter Ubelhart (care este și autorul cărții cu același nume), film care a cucerit peste 60 de premii internaționale. Acum se produce al doilea film, „Zalmoxis – spiritul lupului”, unde medicul pensonar are rolul principal.

La prima impresie, medicul-actor pare un bătrân excentric, cu pletele albe și cu barba lăsată mult prea mare pentru normele sociale actuale. Însă pe măsură ce se derulează dialogul e ușor să înțelegi că este o persoană plăcută, foarte relaxată. „Ce cred oamenii despre mine, e problema lor, nu a mea. Eu nu judec, nu condamn pe nimeni și nu mă interesează ce se spune despre mine”, spune el. De fapt, pletele și barba sunt „sacrificiul” pe care îl face pentru rolul lui Zalmoxis, rol principal pe care îl face în acest al doilea film, deja.

Înclinații artistice, din tinerețe

Faptul că are 84 de ani nu îl împiedică pe doctorul Cornel să se simtă bine în pielea lui, iar asta e o remarcă pe care nu o poți rata după câteva minute de dialog cu el. Îi place ce face și nu acceptă să rămână inactiv. Chiar dacă fizic nu mai face față ca în tinerețe, mintea îi e la fel de ageră, iar privirea trădează acest lucru.

Cu toate că și-a căutat mereu noi preocupări, nu s-a gândit vreodată că va ajunge să joace într-un film.

Își amintește cu precizie numele profesorilor din facultate și al colegilor cu care a făcut dansuri, la care însă a trebuit să renunțe pentru a se putea ocupa de școală.

Își amintește, de asemenea, că a fost coleg cu Dumitru Fărcaș și că era pasionat de cenaclurile literare ținute de Ana Blandiana. De altfel, și pentru literatură a avut o pasiune, iar pentru Shakespeare, în mod aparte, ceea ce l-a și apropiat foarte mult de primul film.

Provocări la care a răspuns cu brio

Filmul este produs de fiica și ginerele său, după un roman scris chiar de ginerele său, care însă nu au avut fonduri pentru a plăti actori profesioniști. Astfel, au „angajat” toți prietenii și cunoscuții și cu ajutorul regizorului Janos Tarkany, au realizat un film care a obținut peste 60 de premii internaționale, inclusiv unul la Hollywood.

Acum se lucrează la al doilea film, unde „Zalmoxis”, personajul principal, este întruchipat de medicul pensionar.

În film, în câteva secvențe a fost nevoie să se apropie de un lup. Astfel că a fost nevoie de un câine dintr-o rasă aparte, care genetic este peste 60% lup și restul ciobănesc german.

„Câinele are comportament de lup. Nu latră, ci hăulește, se comportă total diferit față de un câine. Nu emană miros ca un câine, are spirit de haită. Când mergem la filmări, parcă ne numără. Dacă suntem într-o locație și plecăm în alt loc, el nu pleacă până nu pleacă ultima persoană de acolo. E foarte atent la <haita> lui. În schimb, nu suportă să te uiți la el în ochi”, relatează Walter Ubelhart, autorul cărții.

„Am tăiat o felie de mușchi țigănesc și i-am întins-o. Regizorul mi-a strigat să nu deschid palma, dar când și-a apropiat gura de mâna mea mi-a fost frică. Cum să nu deschid palma?!”, mai spune acum medicul, amuzat de aventura cu câinele pe jumătate lup.

Film cu peste 60 de premii internaționale

În primul film, „În umbra lui Shakespeare”, personajul principal este un alchimist băimărean care ajunge la Londra și accede în cele mai înalte cercuri, ajungând chiar în anturajul lui Shakespeare. În carte (și în film) este atinsă teoria conform căreia Shakspeare nu ar fi fost autorul lucrărilor sale, ci ar fi fost semnate de șase persoane diferite, una dintre ele sugerându-se că ar fi chiar acest personaj din Baia Mare, Iohannes Banfi Hunyades. Medicul Pop a avut aici rolul unui istoric.

În cel de-al doilea film este vorba despre despre patru băieți care merg în căutarea lui Zalmoxis, iar în drumul lor întâlnesc tot felul de situații. „Avem scene inclusiv cu dansul ielelor, la o cascadă care cade într-o lagună. Încercăm să folosim cât mai multe locații interesante din Maramureș”, mai spune Walter Ubelhart.

Primul film, „În umbra lui Shakespeare”, a obținut peste 60 de premii internaționale, inclusiv la Hollywood.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu