Share
Cum arătau primele taxiuri din Baia Mare. Mașinile Pobeda erau de producție rusească

Cum arătau primele taxiuri din Baia Mare. Mașinile Pobeda erau de producție rusească

Mașinile marca Pobeda erau produse în Uniunea Sovietică,  la uzina Gorkovski Avtomobilnîi Zavod (Uzina Molotov). Mașina a fost concepută și proiectată în anii ’40 ca model foarte robust având un motor în patru cilindri. Numele se traduce „Victoria”.

În 1956 au ajuns în România primele astfel de autovehicule, cinci dintre ele ajungând în Baia Mare, pentru taximetrie. Momentul a fost marcat în ziarul local „Pentru socialism”, care scria:

„Și pe străzile orașului Baia Mare, ca și în numeroase alte orașe de pe cuprinsul patriei noastre au început să circule noile taxiuri de stat, marca Pobeda. Acum, și cetățenii comuniști băimăreni pot să apeleze la aceste taxiuri de stat, care asigură posibilități de deplasare rapide, comode și ieftine”, citează Robert Cotos pe rețelele sociale.

Până la sfârșitul anilor 1960, era unul din cele mai răspândite modele de taxiuri în România. Erau atât de răspândite, încât expresia „am venit cu Pobeda” echivala cu „am venit cu un taxi”.

Războiul din Rusia ar putea readuce la viață Pobeda

Potrivit Infofinanciar, Ministrul Industriei și Comerțului al Federației Ruse, Denis Manturov, a anunțat că este gata să readucă la viață mașinile sovietice, Volga și Pobeda. Motivul pentru care rușii iau asta în calcul este acela că de la începerea războiului, mai multe companii auto și-au oprit producția și importurile în Rusia.

Mașinile Pobeda au fost produse între 1946 și 1958, iar Volga a fost produsă din 1956, venind ca un înlocuitor pentru Pobeda. În 2008, firma producătoare GAZ a încercat să reînceapă producția de serie a mașinii Volga Siber, dar producția a fost redusă din cauza cererii scăzute.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu