Share
Artistul Dorin Filip a înființat Asociația „Cetatea Fisculașului”, pentru a readuce la viață o subzonă a Țării Chioarului

Artistul Dorin Filip a înființat Asociația „Cetatea Fisculașului”, pentru a readuce la viață o subzonă a Țării Chioarului

Dorin Filip este unul dintre tinerii artiști ai județului Maramureș, cântând cu mare măiestrie la instrumente de suflat.

Pasiunea pentru muzică a descoperit-o de mic, iar acum este dispus să împărtășească și altora din experiența sa. De curând, acesta a înființat „Cetatea Fisculașului”, o asociație cu proiecte ambițioase.

Locuiește în Baia Mare, însă pentru că are rădăcini în Lăschia (comuna Copalnic-Mănăștur) și în Șișești și-a dorit să facă ceva pentru aceste comunități. Mai exact, a înființat în cele două comune și, de asemenea, în Coaș centre de muzică.

„Am început de mic să cânt. Am fost elev la Liceul de Artă din Baia Mare, apoi am urmat Facultatea de Muzică din Oradea. Cânt la diferite instrumente de suflat – saxofon, taragot, fluier. Am scos și un album de muzică populară la taragot.

M-am gândit că toată experiența acumulată și tot ce am dobândit eu să o împărtășesc și altora, să încerc să formez, la rândul meu, alți copii. Asta le poate schimba viitorul. Astfel că am înființat Asociația „Cetatea Fisculașului”.

Datorită bunei colaborări cu primăriile din Coaș, Copalnic-Mănștur și Șișești am reușit să înființez centre de cursuri de muzică. Se fac o dată pe săptămână, iar copiii pot să aleagă saxofon, orgă, canto, vioară, chitară. Primăriile susțin acest proiect și ne pun la dispoziție, în primul rând, spațiile în care se desfășoară activitatea noastră. În total, avem aproximativ 100 de copii care vin la aceste cursuri. După ce îi formăm vrem să facem diferite activități cu ei și să înființăm chiar o orchestră”, declară Dorin Filip, președintele Asociației „Cetatea Fisculașului”.

Totodată, dorința interpretului maramureșean este să promoveze Fisculașul, o zonă rămasă în umbră, conform spuselor sale.

„Fisculașul este o subzonă a Țării Chioarului, iar prin activitățile noastre vrem să o readucem la viață. În cadrul Asociației avem mai multe proiecte. Acesta cu orele de muzică se intitulează „Totul are un început”.

În scurt timp ne propunem un proiect amplu ce vizează readucerea portului popular „de pe Fisculaș”. Adică să reproducem câte un model de tipar din fiecare comună și să fie și un pilon de orientare pentru noua generație în ce privește portul popular. Dacă nu au un model, de unde să știe noua generație care e tiparul de la ei? Pentru că zona asta s-a pierdut un pic. Și cum poți să o readuci la viață? Prin a forma o nouă generație. Și noi încercăm să formăm noile generații prin cursurile astea de muzică, prin port popular și pe viitor chiar și prin dans popular.

De asemenea, în viitor, în comuna Șișești va fi un loc numit Cetatea Fisculașului. Ne dorim să facem un muzeu, un loc de promovare al zonei. Să facem diverse activități, tabere de muzică, pictură, diferite chestii culturale”, precizează Dorin Filip.

Pe pagina Asociației au fost postate și fotografii din timpul cursurilor de muzică. Cei mici sunt foarte entuziasmați, la fel și părinții.

„Sunt peste 100 de copii care au pus mâna pe instrument pentru prima dată prin intermediul acestei Asociații, iar asta ne bucură. Pentru că nu toți au posibilitatea financiară să meargă să studieze în Baia Mare, iar o astfel de activitate la ei acasă este benefică. Am încercat prin sponsorizări, donații să cumpărăm instrumente, iar copiii să le poată folosi în cadrul cursurilor. Copiii sunt foarte bucuroși, la fel și părinții.

În Coaș facem aceste cursuri de două luni, iar de 8 Martie vom face deja un mic spectacol.

Ținem să mulțumim și profesorilor Asociației, care ajută la formarea copiilor înscriși la cursurile de muzică: Cornel Bud, Robert Bărbos, Ioana Mihai, Alexandra Bodea, Marcela Latiș, Mihai Cînța, Nucu Giurgea, Sorin Bota.

Mulțumim primăriilor din Șișești, Coaș, Copalnic-Mănăștur pentru susținerea proiectului nostru, iar în viitor sperăm să facem astfel de centre muzicale și în alte zone ale Maramureșului pentru ca ”totul să aibă un început” pentru cât mai mulți copii”, mai precizează Dorin Filip.

Felicitări și mult succes tuturor celor implicați în aceste frumoase proiecte!

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu