Share
Splină gigantică, de peste 6 kg, operată cu succes la Spitalul Județean

Splină gigantică, de peste 6 kg, operată cu succes la Spitalul Județean

Ieri, la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a avut loc o intervenție chirurgicală foarte riscantă, dar care a fost soluționată fără probleme de specialiștii unității medicale: unei paciente de 63 de ani i-a fost extirpată splina care cântărea 6,1 kg.

“Este vorba despre o pacientă de 63 de ani, care suferǎ de leucemie cu celule păroase (una dintre cele mai greu de tratat boli hematologice), neinvestigată până acum. Pacienta s-a prezentat, pentru prima dată, în Ambulatoriul Integrat – Hematologie al Spitalului Județean din Baia Mare. În urma investigațiilor de specialitate – analize de laborator, ecografie și computer tomograf – dr. Cristina Truicǎ a stabilit diagnosticul şi a constatat că, în cadrul acestei boli, pacienta are o splină extrem de mărită care ocupa, practic, întreg abdomenul“ –a  explicat dr. Mihaela Leșe (coordonator Bloc Operator al Spitalului Județean) .

Pe lângă dimensiunile foarte mari ale splinei, pacienta avea asociate tulburări de coagulare majore și anemie severă care, cu toate eforturile făcute preoperator, nu au putut fi compensate, din cauza stadiului avansat al bolii.

“Cunoscând și acceptând riscurile, împreună cu pacienta și familia, am decis efectuarea intervenției chirurgicale, într-un moment în care orice tratament medical preoperator nu reușea să îi îmbunătățească starea. Astfel că, s-a intervenit chirurgical luni, 3 decembrie 2018 și s-a efectuat splenectomia. Intervenția a fost una dificilă dar, datorită echipei chirurgicale cu experință în acest tip de operații și dotărilor de care dispunem, s-a desfășurat fără probleme, pierderile de sânge intraoperator ajungând doar la 25 ml. Doresc să mulțumesc echipei deosebite pe care am avut-o la dispoziție și care a făcut posibilă desfășurarea ireproșabilă a operației: dr. Claudiu Mare, dr. Lavinia Mureșan, asistenții Voicu Zoicaș,  Sanda Chertița,  Sanda Cătană și infirmier Mihaela Orha” – a relatat – și a mulțumit –  dr. Mihaela Leșe.

Operația a durat peste 2 ore. Dimensiunea splinei extirpate a fost de 36/22 cm,iar greutatea de 6,1 kg. Pacienta are parametri clinici  și biologici stabili și este supravegheată în secția Chirurgie Generală a spitalului județean.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu