Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru sănătate; Cum putem dobândi adevărata fericire

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru sănătate; Cum putem dobândi adevărata fericire

Fericirea este un subiect care preocupă pe toată lumea. Fericirea nu este doar absența problemelor sau a tristeții, ci o stare de bine generală, în care simțim sentimente de bucurie, satisfacție și sens în viață. Dacă am fi mai optimiști și încrezători, am putea avea o perspectivă diferită asupra evenimentelor din trecut, dar și asupra viitorului.

Chiar dacă ni se pare inutil, căutarea SOLUȚIILOR pentru problemele cu care ne confruntăm, ar fi mult mai eficient. Chiar dacă uneori lucrurile nu decurg conform planului, putem să încercăm să le vedem ca pe o piedică temporară. Mulți au tendința, dacă nu le iese planul din prima, să se judece. Desigur, ne retragem, nu mai facem nimic, rămânem în rol de victimă, dar așteptăm să se schimbe ceva. Nu merge așa.

Atunci când ceva nu merge bine, e important să facem ce putem pentru a remedia situația, dacă e imposibil, căutăm modalități de a reduce daunele, fie ele emoționale sau cele provocate de situația în sine. De exemplu, dacă doctorul îți spune că ai diabet, nu dispera și nu trage concluzia că o să mori. Concentreaza-te pe ce poți face. De exemplu, fă sport, ține regim, bea mai puțin, renunță la fumat, odihneste-te, fă tot ce poți pentru a reduce stresul. Sunt foarte multe persoane care ajung să se îmbolnăvească, dar în momentul în care își schimbă stilul de viață, devin mai sănătoase decât înainte.

Renunță la a petrece timp căutând boli sau semne ale unor boli în corpul tău. Totul trebuie să fie în acord cu bunul simț, dar unele persoane au o tendință de a vorbi, de a căuta mereu ce nu funcționează în corpul lor. Atenție, la un moment dat, corpul s-ar putea să ia ca adevărat ceea ce-i tot sugestionăm. Deci, e vorba de echilibru. Oamenii optimiști sunt mai sănătoși decât pesimiștii. Dacă stăruim doar pe negativ, eliberăm constant hormoni de stres, e firesc ca la un moment dat corpul să reacționeze. Așadar, dacă ne schimbăm modul de a gândi și de a reacționa la evenimente și situații, dacă facem exerciții de relaxare și mindfulness, toate acestea ne vor îmbunătăți dispoziția și ne va scădea nivelul de anxietate. Dacă pesimismul vostru este foarte rezistent, atunci cere ajutor. Deci, pentru a fi mai fericit, în primul rând trebuie să schimbăm gândirea și felul în care ne raportăm la evenimente.

Un alt factor important pentru a fi mai fericiți este a ne găsi UN SENS în viață. Este despre a da sens în ceea ce ai făcut și cum ai trăit în trecut, dar și la ceea ce faci și cum trăiești prezentul. Alt factor este despre a găsi obiective realiste și realizabile și a depune eforturi pentru îndeplinirea lor.

Tot pentru a fi mai fericiți și împliniți este a căuta să fim AUTONOMI. Trebuie să simți că ai un anumit control asupra vieții tale. De exemplu, în viața profesională, relațională etc.

Caută să ai VIAȚĂ SOCIALĂ. Nevoia de contact uman e importantă pentru oameni. Rezolvă anxietatea socială dacă te confrunți cu asta. Merită să te ocupi de frică/ fobie pentru că e singura cale spre fericire. Expunerea, desensibilizarea sunt treptele spre noi relații și spre a avea oameni noi în viața ta. Activează VITALITATEA. Fă mișcare, sport, renunță la abuzul de mâncare, alcool, țigări etc. Echilibrul e cheia. Practică RECUNOȘTINȚA. Poate avea un impact semnificativ asupra fericirii. În fiecare zi, fă-ți timp să notezi câteva lucruri pentru care ești recunoscător. Acest exercițiu simplu te ajută să te concentrezi pe aspectele pozitive ale vieții tale și să le apreciezi mai mult. Învăță să mai spui și NU. Nu te supraîncărca cu obligații. Acordă-ți timp pentru tine și pentru activitățile care îți aduc bucurie. Și la final, dar foarte important, acceptă-ți sentimentele. Nu fugi de ele. Întotdeauna ele ne comunică ceva. Poți fi mulțumit sau trist chiar acum, pentru că fix asta e emoția ce aparține vieții tale chiar acum, dar acceptarea e singura cale spre satisfacție. Așadar, poate că nu fericirea e ceea ce căutăm, ci starea de satisfacție pe care o obținem prin acceptarea lucrurilor care există.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conexiunea în viață, între minte și corp; Cum creezi siguranță în corpul tău


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu