Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conexiunea în viață, între minte și corp; Cum creezi siguranță în corpul tău

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Conexiunea în viață, între minte și corp; Cum creezi siguranță în corpul tău

Știm că mintea și corpul sunt interconectate. Dacă mintea e stresată, poate afecta corpul și dacă corpul e dereglat, încordat, poate afecta mintea.

Putem ajuta corpul să-și găsească echilibrul, venind în ajutorul lui.

Dacă ne ocupăm în ansamblu de nevoile lui, ne îmbunătățim capacitatea de a face față și de a tolera stresul și emoțiile.

Pe lângă faptul de a oferi substanțe nutritive, somn, odihnă, mișcare, există și unele exerciții ce pot ajuta la transmiterea semnalelor de siguranță către corp.

N. LePera ne face câteva sugestii cum ar fi:

1. OFTAT FIZIOLOGIC

Se inspiră pe nas 2 inspirații, apoi expirăm pe gură prelungit. Acest lucru calmează sistemul nervos, se echilibrează nivelurile de oxigen si dioxid de carbon, în felul acesta se transmite un mesaj de siguranță către corp. Repetă de câteva ori.

2. RELAXARE MUSCULARĂ

Alege un loc liniștit. Primul lucru inspiri și încordezi un grup de mușchi, îl ții strâns între 4 și 10 secunde.

Pasul următor, între 10 și 20 de secunde relaxează-te. Pe urmă treci la următoarea grupă musculară.

Poți începe cu partea de sus a corpului de la ochi, obraji, maxilar, cobori la gât, umeri, spate. Aici ridici umerii sus spre urechi și încordezi în timp ce ții bărbia în piept. Trecem la brațe, mâini, încheieturi. Încleștează strâns pumnii, curbându-ți încheieturile spre interior pentru a face tensiune în brațe.

Coborâm la piept, stomac, curbezi în poziție de fetus partea superioară a trupului spre interior, pe urmă încordezi stomacul și mușchii pieptului.

Mergem mai departe la șolduri, fese, coapse, cvadriceps și încordăm.

La final, gambe și labele picioarelor. Încleștăm gambele și labele picioarelor.

Acest exercițiu ajută la tratarea anxietății și stresului. Tensiunea psihică se ”lipește” de musculatură.

Acestea sunt doar câteva exerciții pe care dacă le practicăm zilnic cel puțin 3 săptămâni, vom vedea o îmbunătățire în starea noastră psihică, dar și fizică.

Spor!

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Autocritica în viață a părinților și măsuri în beneficiul copilului; „Să vă priviți prin ochii copiilor!”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu